Arapgir Belediyesinin öncülüğünde Yukarı Fırat Bölgesinde yer alan Sivas'ın Divriği, Erzincan'ın Kemaliye, Elazığ'ın Ağın ve Keban ile Malatya'nın Arguvan ilçelerini kapsayan çalıştay tarihi Millet Hanı'nda yapıldı.

Keban Kaymakamı Hayrettin Baskın, yaptığı konuşmada, mahalli idare birliklerinin turizmin gelişmesi ve korunmasında önemli olduğunu belirtti. 

Avrupa Birliği fonları ve kaynaklardan faydalanmak için bir çok üyenin teşekkülü ile oluşturulmuş havuzdaki yerel birimlerin Mahalli İdare Birliği altında birleştirilmesi gerektiğini ifade eden Baskın, "Bölgenin kimliği ziyaretçi profilinin değişmesine katkı sağlayacaktır" dedi.

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ise Yukarı Fırat Havzası'nın sahip olduğu ortak tarih ve kültür mirasının önemine vurgu yaparak, bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak ve bölge ilçelerinin turizm odaklı olarak kalkınmalarını sağlamak amacıyla önemli bir çalıştayı başlattıklarını vurguladı. 

2009 yılında Tarihi Kentler Birliği ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı'na üyelik süreçleri ile ilçede turizm alanında bir miladın başladığını, geçen 5 yıllık süre içerisinde gerek tanıtım ve gerekse koruma alanında bir çok yeniliklerin yapıldığına dikkati çeken Cömertoğlu, şunları kaydetti:

"Ancak kalkınma, mikro ölçülerde değil, bölgenin tümünü kapsayan bir turizm destinasyonunun sağlanmasıyla mümkün olacak. Bu konuda yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor. Bölgedeki yerel yöneticilerin kurallı bir şekilde örgütlenerek turizm pastasından gerekli payı almasının zamanı gelmiştir. Arapgir Belediyesi olarak, işin ilk adımını atmış bulunmaktayız. Bundan sonraki süreçte el ele vererek bölgenin ortak değerlerini bir masaya yatırarak yine ortak akılla kendimize bir yol haritası hazırlamamız gerekiyor."

Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök de tur operatörlerinin ellerindeki değerleri nasıl pazarlamaları gerektiğine değinerek, "Tur güzergahları paket olarak belirtilmelidir. Tanıtma, kaynak yaratma, ürünü dünyaya entegre etmeye yönelik tur operatörleriyle başlatılacak sürdürülebilirlik, yörenin önünü açacaktır" diye konuştu. 

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ise yerel temsilcilerin daha kalabalık hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Bir sonraki toplantı, 25 Ekim Cumartesi günü Divriği'de yapılacak.