TCDD 5. Bölge Müdürlüğü çalışanları, 3 Haziran Uluslararası Hemzemin Geçit Bilinçlendirme Günü dolayısıyla Hava Lojmanları Hemzemin Geçiti'nde broşür dağıttı.
Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, burada yaptığı konuşmada, kazaların azalması için sürücülerin kurallara, yönetmeliklere uyması gerektiğini belirterek, hemzemin geçit kazalarının büyük bölümünün karayolunda şoförlerin kurallara uymaması, acele ve dikkatsiz davranması nedeniyle meydana geldiğini ifade etti.

Son 10 yılda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile yürüttükleri çalışmalar neticesinde hemzemin geçit kazalarında yüzde 89 oranında azalma olduğunu kaydeden Ülker, Türkiye genelinde son 5 yılda hemzemin geçitlerde 148 kaza meydana geldiğini, bunlarda 20 kişinin yaşamını yitirdiğini, 113 kişinin de yaralandığını söyledi.

Ülker, 2011'de Malatya'da 3, Kahramanmaraş'ta 3,  Elazığ'da 4, Diyarbakır'da 2 vatandaşın hemzemin geçitlerde meydana gelen kazalarda yaşamını yitirdiğini belirterek, "5. Bölge Müdürlüğü olarak 373 hemzemin geçidimiz var. Bunların 5'i hem bariyerli, hem bekçili, 83'ü flaşörlü, 285'i çapraz işaretli. Bölgemizde daha önce 450 hemzemin geçit vardı" dedi.

Yönetmelik gereği seyir momenti 30 bini geçen hemzemin geçitlerin alt ve üst geçit yapılacağını kaydeden Ülker, "Bu yıl Hava Lojmanları, Çarmuzu, Sanayi, Karaoğlan ve Topsöğüt Mahallesi'ndeki hemzemin geçitlerin 5 üst geçit yapılması için proje hazırladık. Projeler onay için Ankara'ya gönderildi. Seyir momenti 30 bini geçen 27 hemzemin geçidin de alt ve üst geçide dönüştürülmesi için proje çalışmaları devam ediyor. Bu 27 hemzemin geçidin 16'sı Malatya'da" diye konuştu.