Malatya Kent Konseyi ve Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş işbirliğinde, Büyükşehir Belediyesi arkasında kurulan fuar ve serginin açılışı törenle yapıldı. Akşemsettin İşitme Engelliler Halk Oyunlar ekibinin gösterisiyle başlayan törende, Malatya Kent Konseyi Engelliler Derneği Spor Kulübü gösteri maçı yaptı. 

Vali Süleyman Kamçı, törende yaptığı konuşmada, engellilk durumunun dünyanın genel problemi olduğunu belirtti. Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinliklerin ana hedefinin engellilerin sosyal hayattaki fırsat eşitliğini temin ve idame ettirme olduğunu dile getiren Kamçı, "Engellilere acımak, onlara bakarak duygulanmak sorunlarını çözmeye kifayet etmemektedir. Diğer insanlar gibi engellilerin de kabiliyetleri çerçevesinde yapabileceği işler olduğunu unutmamamız gerekir" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da bakıma muhtaç ağır engellilerin bakım ücretlerinin engeline göre verildiğini anımsatarak, "Engeline göre bir asgari ücret, fazlaysa 2 asgari ücret veriyoruz. Engelli maaşlarını veriyoruz, eğitimlerine destek veriyoruz" ifadesini kullandı. 

Byükşehir Belediyesinin güzel hizmetleri olduğunu belirten Çalık, "Engelli kardeşlerimiz, parka, hastaneye gitmek isterse, belediyenin engelli aracıyla alınıyor. Gitmek istediği mekanlara götürüyorlar. Taşımanın ücretsiz olması bizim yapmamız gereken en önemli çalışmalardan sadece bir tanesi" diye konuştu.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da fuarın ilkini gerçekleştirdiklerini dile getirerek, fuarı geleceğe dönük geliştirmeyi hedeflediklerini vurguladı. Çakır, şunları kaydetti:

"Engellilerin topluma kazandırılması, üretken hale dönüştürülmesi anlamında bu fuarda sergileyecekleri çok şeyleri ileride göreceğiz. Engelliler Sarayı'nı Malatyamıza kazandıracağız. Kent Konseyi'nde verilen eğitimleri çok daha farklı boyutlara taşıyacağız. Bütün engellilere ulaşmak, onların sosyalleşmesine katkı sağlamak en büyük görevimiz. Bu toplumun amacı toplumda engeli bilincini oluşturmak."  

Engellii Milli Sporcu Ramazan Çulhan, engellileri sosyal politikalarında dikkate alan bir devlet sisteminin olduğunu belirterek, son yıllarda devrim niteliğinde değişikliklerin yaşandığını anlattı. 

Konuşmaların ardından farklı illerden 900 eserin yarıştığı "Engel Siz Misiniz Resim Sergisi"nde dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol üyelerince verildi. 

Engellilerin yaşamının ve ulaşımını kolaylaştıracak cihazların bulunduğu fuar kapsamında "İnternetle Hayat Kolay" tırının açılışı gerçekleştirildi.