Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesi, yapımına Valilikçe başlanan bu evler için yeni bir proje hazırladı.
Başlangıçta 17 olarak planlanan ancak bazıları yarım bırakılan kerpiç evler, projeyle turizm ve cazibe merkezi olacak.

Fen İşleri Daire Başkanlığı Etüd Proje ve Keşif Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan Turizm ve Cazibe Merkezi Projesi'ne göre, kerpiç evler tarihi kent müzesi, kafe-kıraathane-anı evi, resim-müzik-fotoğraf atölyesi, Malatya mutfağı ve çocuk kulübü olarak değerlendirilecek.

Proje kapsamındaki sokak düzenlemeleri kesme bazalt, granit ve beyaz çakıl taşlarından, bahçeyse ağaç ve yeşillendirmelerin yanı sıra çocuk oyun grupları, fıskiyeli havuzlar, gezinti alanları, oturma ve aydınlatma gruplarından oluşacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, kerpiç evlerin 5 yıldır atıl kaldığını ve görüntü kirliliği oluşturduğunu belirterek, hazırladıkları projeyle buraları cazibe merkezine dönüştürmeyi planladıklarını kaydetti.

Evlerin devrinden sonra yaptıkları incelemelerde bir takım sorunlarla karşılaştıklarına değinen Çakır, "Yaptığımız değerlendirmeler neticesinde tadilat yapılması gerektiği kanaatine vardık. Ardından da Turizm ve Cazibe Merkezi Projesi'ni hazırladık. Hazırlanan projeyi en kısa zamanda hayata geçirerek burasını vatandaşlarımızın hizmetine açacağız" ifadelerini kullandı.