Kolukısa, bir otelde düzenlenen "Uluslararası Madde Bağımlılığı Sempozyumu"nda, HSYK'nın, Türkiye'de hakim ve savcılar hakkındaki tüm atama, nakil, terfi, tayin işlemlerini yapan en üst kurul olduğunu söyledi.
HSYK'nın önemli bir kurul olduğunu dile getiren Kolukısa, "Bu sempozyuma da bir daire başkanımız ve dört de kurul üyemiz bizzat geldiler. Öncelikle HSYK'nın uyuşturucuyla mücadele konusuna verdiği önemi yüksek katılım sağlayarak anlatmış olduk" diye konuştu.

Uyuşturucuyla mücadelede bir tarama yaptıklarını belirten Kolukısa, şöyle konuştu:

"Bu konudaki en büyük şikayetlerden biri hakimler ve savcılar açısından ihtisas hususuydu. Bu konu gerçekten önemli. Çünkü mutlaka bir şekilde bir yargılama faaliyetini görmüş veya duymuşsunuzdur. Yani bu ülkede yaşıyorsunuz, bunu gözlemleyebiliyorsunuz. Burada ihtisas mahkemesi, yani o konuyu sadece onunla alakalı olanlar bakıyorlar ve uzmanlaşıyorlar. Avrupa'nın birçok ülkesinde bu konunun durumu böyle. Zaten o konudaki bütün davalara belli hakimler bakıyorlar. HSYK 1. Dairesi, uyuşturucuyla mücadele suçları için 2. Ağır Ceza Mahkemelerini yetkilendirdi. Bu konuda bu mahkemeler uyuşturucuyla mücadele açısından ihtisas mahkemeleri sayılabilir. Bu şekilde bu suçlara bakıyorlar ve gerçekten de hukuk açısından doyurucu kararlar veriyorlar."

Kolukısa, Yargıtay 10. Dairesinin de sadece uyuşturucu suçlarına baktığını anımsattı. 

Kendisinin de yüksek mahkemede görev yaptığını anlatan Kolukısa, "Orada da uyuşturucuyla mücadele açısından önemli kararlar verildi. HSYK olarak ihtisas hususunu değerlendirdik ve yine çok önem arz etmesi açısından hakim ve cumhuriyet savcılarımızı bu konuda eğitim çalışmalarımıza alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Verdikleri eğitimlerde, hakim ve savcıların uyuşturucuyla mücadele konusuna sunabilecekleri katkıların ele alındığını dile getiren Kolukısa, "HSYK, rutin denetimler ve soruşturmalarla teşkilata bu manada yön veriyor" diye konuştu.

Ceza ve Tevkifevleri Genel  Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanı Esad Işık da uyuşturucunun kişiyi hem sosyal çevresinden kopardığını hem de ailesiyle olan ilişkilerini bozduğunu söyledi.

Uyuşturucunun kişiyi ve toplumu mağdur ettiğini vurgulayan Işık, "O bakımdan bu hem toplumsal hem yasal olarak ele alınması gereken bir konu. Sadece mevzuat düzenlemesi yapmakla da çözülmüyor. Bu şekilde farkındalıkla bu sorun çözülebilir" dedi.

Işık, yaklaşık 31 bin kişinin uyuşturucu ticareti suçundan cezaevinde bulunduğunu sözlerine ekledi.