19 Eylül Gaziler Günü Malatya’da düzenlenen tören ile kutlandı.
Tören Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı. Malatya Valisi Mustafa Toprak, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şefik Şengün, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Asım Kocaoğlu, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Malatya Şube Başkanı Halit Ziya Öztürk’ anıta çelenk sundu.Buradaki programın ardından protokol üyeleri, Yeşiltepe’de bulunan Malatya Garnizon Şehitliğini ziyaret ederek, karanfil bırakıp dua etti. Daha sonra Vali Toprak ve beraberindeki protokol üyeleri, Kongre ve Kültür Merkezindeki anma programına katıldı. Törenin açılış konuşmasını Malatya Muharip Gaziler Dernek Başkanı Halit Ziya Öztürk yaptı. Öztürk, "Ülkemiz dün ve bugün daha fazla iç ve dış hain odakların yoğunlaşan tehdidi altındadır. 15 Temmuz’da Türk Silahlı Kuvvetlerinde yuvalanan millet ve cumhuriyet düşmanı hainlerin darbe teşebbüsü, TSK’nın gerçek vatansever askerleri, emniyet teşkilatımız ve asil milletimizin kahraman evlatları tarafından önlenmiştir” ifadelerini kaydetti.
Gazilerin Türkiye ve Türk milleti için önemli olduğunu belirten Piyade Albay Murat Güneri, “Sizler millet olarak sahip olduğumuz şanlı geçmişimizle aramızdaki o güçlü bağın en önemli sembolleri, cesaret ve feragat duygularının yaşayan abidelerisiniz” diye konuştu.
Törende son olarak konuşan Malatya Valisi Mustafa Toprak ise adalet, cesaret timsali Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve emniyet teşkilatının vatanın bölünmez bütünlüğünü, milletin birlik ve beraberliğini muhafaza etmek hususunda Atatürk ilke ve inkılapları, insan hakları ve hukukun üstünlüğü esaslarına daima bağlı kaldığını belirterek, görevlerini ifa ederken kimi zaman ailesini, yakınlarını ihmal ederek, milli mukadderatından taviz vermediklerini söyledi. Milletin gücünün hain planları olanları bozguna uğrattığını kaydeden Toprak, "İnsanlarımızın arasına tefrika sokmak suretiyle, mezhep, din, ideoloji farklılıklarını gündeme getirmek suretiyle bu ihaneti yine de gerçekleştirmek isteyen odaklar vardır. 15 Temmuz’daki hain ihanetciler, provokasyonlarla ülkemizin ve devletimizin bekasını yok etmek isteyecek. O hain odaklara karşı, milletimizin devletimizin, devletimizi oluşturan tüm kesimlerin gücüyle birlikte bundan sonra da emanet aldığımız, o kutlu toprakların üstündeki şehitlerimizin kanlarının ve topraklar için uzuvlarını kaybeden gazilerimizin himmetiyle, yardımıyla ve onlardan aldığımız ruhla asla birliğimizi ve beraberliğimizi bozmayacağız" ifadelerini kullandı. 15 Temmuz’da büyük ihaneti gördüklerini belirten Toprak, "Atatürk’e gazilik unvanı veren o yüce makamı, maalesef 15 Temmuz’da bombaladılar. Milletin iradesini yok etmek istediler. Türkiye Cumhuriyetinin her neferi, kurumlarıyla birlikte, ihanetçileri bir tarafa atarak, sokaklarda, meydanlarda hep birlikte o ihanet planını yerle bir etti" şeklinde konuştu.