Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla engellilere yönelik bir program düzenlendi.
Büyükşehir Belediyesi Nikâh Sarayı’nda düzenlenen programa Malatya Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ziya Kesriklioğlu ile kalabalık davetli topluluğu katıldı.
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı Engelliler Koordinasyon Şube Müdürlüğü tarafından organize edilen programda, protokol üyeleri engellilerle görüşerek hasbihal etti.
Yemek ikramının yapıldığı programda bir konuşma yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, tüm engellilerin Dünya Engelliler Gününü kutladı. Büyükşehir Belediyesi olarak her gün engellilerin yanında olduklarını vurgulayan Başkan Çakır, “Zaman zaman engelli kardeşlerimizle bir araya geliyoruz. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü gibi belirli günler bir araya gelmek için birer vesile yoksa sadece bir günün bir anlamı yok bizim için. Aslında her günümüz engellilerle kaynaştığımız günlerdendir” dedi.
Zihinlerdeki engellerin kaldırılması önemli
İnsanların zihnindeki engellerin kaldırılmasının önemine değinen Başkan Çakır, fiziki yapılaşmalarda, caddelerde-sokaklarda, bina girişlerinde, kurumlarda her türlü farklı engelli kardeşimizin önüne bir engel konulmamasının temel amaçları olduğunu anlattı. Engellilere yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgiler veren Başkan Çakır, “Bir yandan engelli kardeşlerimizin eğitilmesi, topluma kazandırılması, kendilerini ifade edebilmeleri, kendi yeteneklerini geliştirmeleri üzerine bizler de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabi ki bu günler bizleri bir araya getiriyor. Biz aslında birçok günü, açılışı, töreni, fuarı bahane ederek bir araya gelmiş oluyoruz. Bir araya geldiğimiz zaman da engellilerimizle en azından onların hal-hatırlarını sormak, onların istek ve taleplerini duymak, istişare etmek için bizlere fırsat olmuş oluyor. Buradaki engelli kardeşlerimizin çoğu belediyemizle irtibatı olan kardeşlerimiz. Büyükşehir Belediyesi bizde şu an farklı engel gruplarından 1700 kayıtlı engelli kardeşimiz var, Bu kardeşlerimizle ilgili programlar geliştirildi. Malatya’daki tüm engelli kardeşlerimizin kayıt altına alınarak bir haritanın oluşturulması çalışmalarımızı da sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı. Engelli vatandaşlara yönelik eğitim çalışmalarına önem verdiklerini ifade eden başkan Çakır, “EKPSS Kursları düzenliyoruz. Kitapları ücretsiz dağıtıyoruz. Bugüne kadar 500 engelli kardeşimiz bu kurslardan yararlandı. Ve bu kardeşlerimizin 250’si kadro alarak memur oldu. Bu bizleri gururlandırıyor. Aynı zamanda bu kardeşlerimize engelli haklarından; karşılaşmış oldukları sıkıntılara kadar bilgilendirme, bilinçlendirme eğitimleri de veriliyor. Aynı şekilde İŞ-KUR’la yaptığımız kendi işini kurabilmenin ilk adımı kapsamında 120 engelli kardeşlerimiz de sertifika alarak kendi işlerini kurma noktasında sertifika almış oldu. Bunun yanında düzenlemiş olduğumuz kurslarımız var. İşaret dili olsun, bilgisayar işletmenliği, bilgisayarlı muhasebe, ev tekstili, Osmanlı minyatür sanatı gibi farklı alanlarda becerisine göre engelli kardeşlerimizin tercihlerine göre de bu kurslara katılma imkanları oluyor. Yine aynı şekilde bu kurslarda üretmiş oldukları o güzel ürünleri de Malatya Kent Konseyimizin İnci Çeyiz Mağazasında satışını gerçekleştiriyoruz. Tabi bunların hiçbiri aslında bizim için yeterli değil. Bunları her geçen gün artıracağız.Şu an engellilerimiz için 3 minibüsümüz hizmet veriyor. Bu hizmetten faydalanan 570 kardeşimiz var. Önümüzdeki yıl inşallah 1 minibüsü daha alarak hizmete sunacağız. Böylece daha yoğun hizmet etme fırsatını yakalamış olacağız. Bununla birlikte 139 adet akülü, 152 adet manuel olmak üzere engellilerimizin ihtiyaçlarına uygun araç dağıtımını da bugüne kadar gerçekleştirdik. Şeyhbayram Mahallemizde engellilerimize yönelik geçtiğimiz aylarda açmış olduğumuz spor ve yaşam merkezimiz var" diye konuştu.
Engelsiz Yaşam Merkezi müjdesi
Engelsiz Yaşam Merkezi projesi geliştirdiklerini belirten Başkan Çakır, “İçinde konferans salonu, yüzme havuzları, kafeteryası, spor parkı, sınıf ve atölyelerinin olduğu bir kompleks, kapsamlı bir projemiz var. İnşallah bölgemizdeki en büyük tesis olacak. Bu ay içinde birinci kısmın ihalesini yapıyoruz. İnşallah tamamının ihalesini de 2017 yılının başlarında yapmış olacağız. 2017’de inşallah büyük bir kompleksi, Engelsiz Yaşam Merkezini, engellilerimizin her alanda istifade edeceği bir tesisin temelini atmış olacağız” açıklamasında bulundu.
Vali Toprak’tan Başkan Çakır’a tebrik
Vali Mustafa Toprak da yaptığı konuşmada 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlayarak, “Bu vesileyle bir kez daha İlimizdeki tüm engelli bireylerin daha iyi yaşam bulması ve hayat standartlarının yükselmesi noktasında yerel yönetim olarak yaptıkları ciddi çalışmalar dolayısıyla hem Büyükşehir Belediye Başkanımızı hem değerli çalışma ekibini de tebrik etmek istiyorum” dedi.
Devletin engelliler için aldığı önemli tedbirler var
Engellilerle ilgili yapılan yasal düzenlemelere değinen Vali Toprak ise, “Şüphesiz ki devletimizin, hükumetimizin, bakanlıklarımızın engelli bireylerimizin daha iyi şartlarda yaşaması bakımından almış oldukları önemli tedbirler var. Bu anlamda özellikle 2004 yılında çıkan ve 2005 yılında yürürlüğe giren o zamanki adıyla Özürlüler Kanunu; daha sonra adı değiştirilen Engelliler Kanunu çerçevesinde çok ciddi temel kanuni düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler esas alınarak daha sonraki yıllarda gerek yerel yönetimler gerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız ve İllerdeki kuruluşlar olmak üzere engelli bireylerimizin daha iyi yaşam şartları bulabilmeleri, huzurlu ve mutlu yaşayabilmeleri; eğitimden sağlığa, spordan kültür-sanata ve daha iyi eğitilmeleri adına önemli çalışmalar o kanun çerçevesinde başlatıldı ve yürütülüyor. Bu anlamda ben başta İl Valisi olmak üzere Değerli Büyükşehir Belediye Başkanımız, ilçe belediye başkanları ve tüm ilgili yöneticiler ile kamu çalışanları; engelliliğin bir sonuç olmadığını ama engellilerin hakikaten hayata tutunarak sürdürülebilir ve sağlıklı olması adına hep birlikte gayret gösteriyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımızın belirttiği gibi Zihnimizdeki, bakışımızdaki engelleri kaldırabilirsek,bu anlamda toplumla bütünleşik ve kaynaşarak tüm engelli bireylerimizi daha iyi şartlarda yaşama bağlayabiliriz" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmalardan sonra tamamlanan programın sonunda engelliler protokol üyeleriyle bol bol fotoğraf çektirdi.