Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından Muharrem ayı dolayısıyla ’Ehlibeyt Sevgisi ve Kerbela’ adlı program düzenlendi. 14 yıldır düzenlenen ve Malatya’da bir gelenek halini alan programda yazar Ahmet Turgut tarafından Kerbela olayı bütün gerçekliği ile ele alındı. Programa vatandaşlar yoğun bir ilgi gösterdi.
Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans salonunda düzenlenen geceye Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, MHP İl Başkanı Mehmet Erdem, Zeynel Abidin Kültür Vakfı Malatya Şube Başkanı Erdoğan Ünverdi, Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan, Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Akın ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve vatandaşlar katıldı.
Girişte aşure ikramının yapıldığı program Kuran’ı Kerim tilaveti ile başladı. İlk konuşmayı gerçekleştiren Cem Vakfı Şube Başkanı Eşref Doğan, Muharrem ayının günah işlenmesinin haram kılındığı 4 aydan biri olduğunu belirterek, “Ancak kan dökülmesi yasak olan bu ayda, değil İslam tarihinde temsil ettiği kitle itibariyle insanlık tarihinin belki de en kanlı olayı yaşandı. Cennet gençlerinin efendisi Hz. Hüseyin ve ailesi hunharca yezid askerleri tarafından şehit edildiği bir gün” diye konuştu.
Zeynel Abidin Kültür Vakfı Malatya Şube Başkanı Erdoğan Ünverdi’nin kısa duasından sonra söz alan Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli ise Kerbela’da olduğu gibi bugün de halen dahili ve harici yezidlerin var olduğunu ifade ederek, “Balkan harbinde, dünya harbinde, Kurtuluş Savaşların da 7 düvele karşı savaşarak bu ülkeyi bize armağan ettiler" ifadelerini kullandı.
Son olarak söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’da bu tür etkinliklerin önemine değinerek, Kerbela olayında alınması gereken derslerin olduğunu söyledi. Bugün İslam coğrafyalarında yaşanan olaylara bakıldığında Kerbela’dan yeterince ders alınmadığını ifade eden Çakır, “Bugün halen bir çok İslam ülkesinde Kerbela’nın yaşandığına şahitlik ediyoruz. İslam adına yola çıkan ancak birilerin maşası olarak ortaya çıkan grupları görüyoruz” şeklinde konuştu. Türkiye’nin de 15 Temmuz günü kan ve gözyaşının içine çekilmek istendiğini dile getiren Çakır, “Yine İslam kisvesi altında İslam’ı kullanarak, insanların duygularını kullanarak bu millete tuzak kurmaya çalıştılar. Ama milletin feraseti gerçekten bunların üstesinden geldi” ifadelerine yer verdi.
Açılış konuşmalarının ardından ilk olarak Senarist-Yazar Ahmet Turgut tarafından ‘Kerbela Sevgisi’ konulu panele geçildi. Turgut, Kerbala olayını ayrıntıları ile konuklara anlatarak, Ehlibeyti detayları ile ele aldı.
Turgut’un panelinin ardından ise TRT Türk Halk Müziği sanatçısı Muharrem Temiz sahne aldı. Temiz, özellikle Kerbela olayları üzerine derlenen eserleri seslendirerek dinleyenleri duygulandırdı. Gecenin sonunda ise sahne alan Grup Dergah’ta söylediği birbirinden güzel eserlerle Kerbela olayını hafızalarda canlandırdı.
Programın sonunda ise Yazar Ahmet Turgut, kitaplarını sevenleri için imzaladı.