Malatya'da havuza düşen iki çocuk, tedavi gördükleri hastanenin yoğun bakım ünitesinde yaşam mücadelesi veriyor.

Edinilen bilgiye göre, Ankara'dan tatil için ailesiyle anneannesinin Akçadağ'daki evine gelen A.E.A. (2), geçen hafta bahçede oynarken süs havuzuna düştü. Ailesi tarafından Malatya Devlet Hastanesine kaldırılan A.E.A, buradaki müdahalenin ardından İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine sevk edildi.

Küçük kız, Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde bir haftadır hayata tutunmaya çalışıyor.

Adıyaman'dan mevsimlik işçi olarak Malatya'ya gelen bir ailenin kızı olan H.D. (3) ise geçen hafta sonu il merkezindeki bir kayısı bahçesinde bulunan sulama havuzuna düştü. Yakınları tarafından Turgut Özal Tıp Merkezine kaldırılan H.D. de yoğun bakım ünitesinde yaşam savaşı veriyor.

- "Havuzların çevresinin çocuklar için güvenli hale getirilmesi gerekli"

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki çocuğun da sağlık durumunun iyi olmadığını söyledi.

Makineye bağlı durumdaki iki çocuğun da kendiliğinden solunum yapamadığını belirten Yakıncı, "Kalpleri iyi çalışmıyor, tansiyonları düşmeye başladı. Çocuklar oksijensiz kalmış. Bu hem beyni hem de kalbi etkiliyor. Kalp kasları ve beyinleri zedelenmiş" dedi.

Özellikle 1-5 yaş arası çocukların, havuz ve benzeri alanların etrafında ailelerinin kontrolü altında altında tutulması gerektiğini vurgulayan Yakıncı, havuzların çevresine çit çekilebileceğini, üstüne ise ağ gerilebileceğini belirterek, "Değişik yöntemlerle havuzların çevresinin çocuklar için güvenli hale getirilmesi gerekli. Boğulma vakalarında ilk anda yapılacaklar da çok önemli. Hızlıca kalp masajı yapmak lazım. O sırada suyu boşaltmaya çalışmanın çok anlamı yok. Özellikle nefes verip, ağızdan ağıza soluk almasını sağlamaya çalışmak lazım" diye konuştu.