Malatya Vali Yardımcısı Abdulkadir Duran, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kuş ve kedi konaklarının vatandaşlara, özellikle de çocuklara hayvan sevgisinin aşılanması bakımından çok önemli olduğunu belirtti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz ise nüfusun giderek artmasına paralel olarak doğal yaşama ister istemez zaruri ihtiyaçlar nedeniyle müdahaleler olduğunu söyledi.

İnsanoğlunun doğaya müdahalesinin asgari düzeye indirilmesi gerektiğini belirten Deligöz, Orman ve Su İşleri Bakanlığının doğal hayata sahip çıkılması amacıyla başlattığı proje kapsamında çalışmalar yürütüldüğünü ifade ederek, "Bunların bir örneğini, belki kuş evleri noktasında ilkini Malatya'da gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Deligöz, apartmanlarda, bahçelerde, bahçe duvarlarında, okullarda, camilerde kuşlara sahip çıkma adına hayvanseverlere birer kuş konağı hediye ettiklerini söyledi.

Kuş konaklarının yanında sokak kedilerini de düşündüklerini dile getiren Deligöz, "Kedi konakları da yaptırdık. Bu kedi konaklarıyla da sokak hayvanlarına sahip çıkılması gerektiğini göstermek istedik. Sokak hayvanlarının aç, susuz kaldıklarını ve barınak problemleri olduğunu dikkate alarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Malatya 15. Bölge Müdürlüğü olarak örnek projemizi gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

Kedi ve kuş konaklarının hem Malatya'ya hem Türkiye'ye örnek teşkil etmesini istediklerini belirten Deligöz, "Biz de bunları yaparken apartmanın siluetini bozmayacak, doğal hayata uyumlu ve mimarili kuş konakları yaptırdık. İnşallah bu kuşlarımız üreme dönemlerinin yaklaşmış olduğu şubat ayının sonuna doğru bu yuvaları sahiplenecek, bu yuvalarda kuluçkaya yatacak" şeklinde konuştu.

Müdürlüğün talebi üzerine kuş ve kedi konaklarını yapan Kenan Durgun ise doğal hayatın korunmasının önemine dikkati çekti.

Durgun, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı döneminde Çankaya Köşkü'ne kuş konaklarından gönderdiğini söyledi.

Konuşmaların ardından, 3'ü kediler için yapılan 103 konak, hayvanseverlere dağıtıldı. Kedi konaklarının içine hayvanların rahat etmesi için halıfleks döşendiği belirtildi.