Çalık, Halep kentine bağlı Kobani'de (Ayn el Arap) terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalardan kaçarak Malatya'nın Beydağı Mahallesinde bulunan bir eve yerleştirilen Hayfa Ahmed ve Zehra Habeş'in evine konuk oldu.

Ailenin sorunlarını dinleyen Çalık, ziyaret çıkışı gazetecilere yaptığı açıklamada, Malatya'da Kobani'den gelen ve sayıları 4 bine ulaşan vatandaşın yerleştirildiğini söyledi.

Kobani'den gelenlere her zaman yardım ettiklerini belirten Çalık, "Malatya tüm Türkiye'deki yuvalarını evlerini açan illerimiz gibi ensar olduğunu tüm dünyaya gösterdi" dedi.

Ev sahipliği yapmalarından dolayı mahalle sakinlerine ve Malatyalılara teşekkür eden Çalık, "Şu an yaklaşık 8 bine yakın Beydağı konteyner kentinde Suriyeli kardeşimiz var ve onlara bugüne kadar bütün desteği eğitimden sağlığa, ulaşıma, ve yerleşime kadar bütün desteği verdik. Kobani'den gelen kardeşlerimizle ilgili olarak mahallelerimizde serbest dolaşım halinde ve evlere yerleşiyorlar. Hem evlere yerleşmelerine, hem sağlıklarına dair bütün ihtiyaçlarını hükumetimiz olarak, AFAD olarak karşılıyoruz" diye konuştu.

Çalık, kendilerine sağlıkla, aşılama ve ilaçlarla ilgili bir takım sıkıntılar yaşandığının iletildiğini bu sorunlarla ilgili olarak hem AFAD'ın hem de sağlık bakanlığının gereken önlemleri aldığını ifade etti.

Hem Kobani'den hem de Suriye'den gelenler için hükumetin ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığını kaydeden çalık, şöyle devam etti:

"Başbakanımın söylediği gibi biz mağdurun mazlumun her daim yanındayız. Hepimiz ensar bilinciyle var olan insanlarız. Dolayısıyla gelen muhacirlerimize biz hoş geldin diyoruz. Kapılarımız açıyoruz. Ne kadar rahatı sağlarsak sağlayalım yaşam koşullarını ne kadar iyileştirirsek iyileştirelim sağlığını, eğitimini ya da ulaşımını sağlarsak sağlayalım biliyoruz ki Kobani'den, gelen Suriye'den gelen bütün kardeşlerimizin öncelikle istedikleri kendi yuvaları, kendi evleri. Bu vesileyle orada zulmeden Esed başta olmak üzere her türlü terör örgütünün orayı sakinleştirmesi, savaşın bir an önce son bulması gerekir. Suriye'de kadınların öldürüldüğü, çocukların öldürüldüğü, insanların öldürüldüğü ortamı bir an önce sonlandırmak. Bunun içinde Birleşmiş Milletlerin ve tüm dünya devletlerinin, güçlerin o zulme son demesi gerekir. Esed'in zulmüne son derken orada IŞİD'in, PKK'nın, terör örgütünün de zulümlerinin bir an önce bitmesi gerekir. Kobanili kardeşlerimiz memleketlerine en kısa zamanda, oradaki savaş biter dönerler diyorum."

Kobani'den gelen Zeynep Habeş ise herkese teşekkür ettiğini belirterek, "Allah sizden razı olsun. Hepiniz namusumuzu korudunuz. Malatya güzel, Türkiye hükümeti herkes çok iyi, bizi korudular. Herkes çok iyi, siz olmasaydınız namusumuz için biz nereye gidecektik. Bizi korudunuz. Allah hepinizden razı olsun, hepinizi korusun" ifadesini kullandı.

Ziyaret sırasında Malatya Valiliği tarafından hazırlanmış battaniye, hijyen seti ve bisküvi aileye verildi.

Malatya'da bulunan 600 aileye yardımların yapılacağı öğrenildi.