Odyometrist Uğur Zengin, işitme cihazı kullanımında erken teşhis ve işitme kaybına uygun işitme cihazı kullanımı sağlık açısından oldukça önemli olduğunu söyledi.
Erken ve doğru teşhisin önemli olduğunu ifade eden Zengin, vatandaşları işitme kaybı ve doğru cihaz seçimi konusunda uyardı.
Zengin, “ Uzman odyolojik ekipmanlarla doğru teşhis ve tedavi hasta açısından oldukça önem taşımaktadır. Birçok insan işitme cihazlarının hala bir hastalık işareti olarak görüyor. Ve bu cihazları kullanmanın onları yaşlı ya da engelli gibi hissettirdiklerini düşünüyor. İşitme cihazlarını kullanmamak çok ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Yapılan araştırmalara işitme kaybını fark eden insanların bir işitme uzmanına görünmeyi 7 -8 yıl ertelediklerini göstermiştir. Bu erteleme Malatya gibi kırsal bölgelerde 10 ile 12 yıl arasına çıkmaktadır. Bu erteleme çok ciddi bir sorundur. Bu ilerde insanlarda kalıcı hasarlar bırak biliyor. Yapılan araştırmalara göre beynin 7 yıl bir sesi işitmemesi bu sesleri unuttuğunu göstermektedir. Bir işitme cihazı yardımı ile tekrar bu sesi işittiğinde beynin bu sesleri algılamada sorunlar yaşadığı ortaya çıkmıştır. İşitme kaybı teşhisi konulan hastaların biran önce bir uzmana görünmeleri ve işitme cihazı kullanan vatandaşlarımızın da uzmanların tavsiyelerine uymalarını öneriyorum” diye konuştu.