Malatya'daki evinde AA muhabirine konuşan Polat, mesleğe 1986 yılında başladığını söyledi.

İlk görev yerinin Gümüşhane olduğunu, daha sonra Şanlıurfa, Sivas ve Malatya'da görev yaptığını belirten Polat, ardından yurt dışı sınavını kazanarak Türkmenistan'a gittiğini ifade etti.

Geçen yıl eylül ayında gittiği Türkmenistan'da, Aşkabat Türk İlköğretim Okulu'nda Türk ve Türkmenistan uyruklu öğretmenlerle birlikte görev yaptığını aktaran Polat, "Farklı tarihlere denk gelen Öğretmenler Günü'nü birlikte kutluyorduk. Bizim kutlamalarımıza onlar katılıyor, onlarınkine biz katılıyorduk. Oradaki eğlence kültürü farklı. En gözde olan, hediye. Çok büyük sepetler hazırlıyorlar. İçerisine her şeyi koyuyorlar. Aklınıza ne gelirse. Türkiye'deki gibi değil" diye konuştu. 

Yaşadığı talihsiz olayın ardından mesleğinden uzak kaldığını hatırlatan Polat, "Yurt dışına giderken emekliliğime 5 yıl kalmıştı. Bütün hedefim, o 5 yılı zirvede bırakmaktı. Öğretmenliğimin bütün birikimini orada göstermek istedim. Çok güzel şeyler yaptım ama bitirmek nasip olmadı" dedi. 

Polat, başına gelen olay vesileyle 10-15 yıldır hiç haber alamadığı öğrencileri, öğretmen arkadaşları, Türkmenistan'daki öğrenciler ve velilerin kendisini arayarak çok mutlu ettiklerini ifade etti.

- "Bütün Öğretmenler Günü'nde görev aldım" 

Öğretmenler Günü'nü öğrencilerinden ayrı geçirecek olmanın hüznünü yaşadığını dile getiren Polat, şöyle devam etti:

"Şimdiye kadar bütün Öğretmenler Günü'nde görev aldım. Çünkü ben, aynı zamanda müzisyenim. Yani bağlama çalarım, korolar oluştururum. Meslek hayatımda ilk kez, bu özel günü öğrencilerimden uzakta geçireceğim. Benim için buruk, çok kötü. Öğrencilerimle birlikte olmayı, onlarla program hazırlamayı çok isterdim. Yine eskisi gibi müzik gösterileri yapmayı isterdim ama bu sene nasip olmadı. Bir öğretmen için en büyük ceza sınıfından uzaklaştırılmasıdır. Ben de onun acısını çok çekiyorum. Çok üzüntülüyüm. İnşallah en kısa zamanda tekrar öğrencilerimle birlikte olurum. Bu sıkıntıları unuturum inşallah." 

Polat, Eşi Müberra Polat ile bu süreçte kendisine yardımcı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir kez daha teşekkür ederek, "Sayın Cumhurbaşkanımıza yürekten teşekkür ediyorum. Bize, yeni baştan bu mutluluğu yaşattığı için. Yaşamaya umudum yoktu, tekrar mesleğime dönmek üzereyim.  Bu yüzden, ona şükranlarımı iletiyorum" ifadelerini kullandı.

Hacı Hamdi Hamit Polat, Türkmenistan'da Aşkabat Türk İlköğretim Okulu'nda sınıf öğretmeni olarak görev yaptığı sırada bir öğrenciyi dövdüğü iddiasıyla 20 Mayıs'ta tutuklanarak 2 yıl hapse mahkum olmuş, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelen talep üzerine, Polat'ın serbest bırakılmasını sağlamıştı.