Son yıllarda bozuk ormanlık alanların ıslahı ve yeni alanların oluşturulması çalışmalarına ağırlık verilen Türkiye'de yeni fidanların dikimiyle oluşturulan ormanlık alanların yanı sıra yaklaşık 10 milyon hektarlık bozuk alanın ıslah edilmesine çalışılıyor. 

Malatya Orman İşletme İl Şube Müdürü Ramazan Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ormanların doğa ve tabiatın korumasının yanında ülke ekonomisine de pek çok katkıları bulunduğu belirtti.

Erozyonu önleyen, oksijen salınımı sağlayan ormanların, sanayinin gelişmesiyle yeni bir işlevinin daha ön plana çıktığını ifade eden Karaca, sanayi sektörünün gelişmesiyle oluşan karbon salınımını tutacak ormanlık alanlara ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Karaca, "Örneğin ülkemiz bir milyar metreküp karbon salınımı gerçekleştiriyorsa bu karbonu tutacak kadar ormanlık alanımız mevcut değil ise önümüzdeki yıllarda biz ormanları çok olan ülkelere tazminat ödemek zorunda kalabiliriz. Aynı iklim değişikliği protokolleri gibi, Kyoto protokolleri gibi önümüzdeki yıllarda da karbon dengesinden dolayı sanayi sektörü gelişmiş ülkeler, sanayisi gelişmemiş, orman yoğunluğu çok olan ülkelere belli bir oranda tazminat ödemek durumunda kalabilir" diye konuştu.

Ekvator ülkeleri ile sanayinin az, ormanların yoğun olduğu Afrika ülkelerinde herhangi bir karbon salınımı olmadığını hatırlatan Karaca, bu ülkelerdeki ormanlara dünya ülkeleri tarafından belli oranda kesim izni verildiğini anlattı. Karbon salınımı konusunda henüz bir protokol imzalanmadığını ancak dünya gündeminde bulunduğunu aktaran Karaca, "Diğer ülkeler ormanları muhafaza ettikleri için herhangi bir tazminat ödemiyorlar. Diyorlar ki; 'siz sanayi dalında gelişmişsiniz, biz de orman alanında geliştik. Eğer bu tazminatı ödemezseniz biz de ormanları işletmeye açarız.' Açtıkları zamanda dünyadaki karbon dengesi bozulacağından böyle bir ödemenin de doğal olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 

- Bozuk ormanlık alanlar ıslah ediliyor

Türkiye'de karbon tazminatı ödememesi için ormanlık alanların çoğalması yönünde çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Karaca, ülkede yaklaşık 22 milyon hektar ormanlık alan bulunduğunu, bunun 10 milyon hektara yakınının bozuk orman olduğunu ifade etti. İlk etapta bunların ıslahına yönelik çalışma yapıldığını aktaran Karaca, bozuk ormanların 0,5 metreküp, verimli ormanların ise 18 metreküp karbon tutumu gerçekleştirdiğine işaret ederek, bozuk ormanları verimli hale getirdikleri taktirde Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda karbon salınımı tazminatı ödemekten kurtulmuş olacağını vurguladı. 

Her yıl yeni arazileri, hazine arazilerini ormanlık alana tahsis ederek ağaçlandırma çalışmaları yaptıklarını anlatan Karaca, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde ağaçlandırma çalışmalarına hız verildiğini vurguladı. Karaca, şunları kaydetti:

"Türkiye genelinde yılda 250 milyon fidan dikiminin üzerine çıkılması planlanmaktadır. Yapmış olduğumuz çalışmalarla bu hedefin çok üzerinde bir ağaçlandırma faaliyeti gerçekleştirmiş olacağız. Eğer biz ormanlık alanları çoğaltırsak önümüzdeki yıllarda sanayi sektörünün oluşturmuş olduğu karbon salınımını dengeleyebileceğiz. Sanayi sektörünün gelişmiş olduğu ülkelerdeki karbon dengesine katkıda bulunacağımızdan dolayı bu ülkelerden de biz tazminat alabileceğiz. Ormanlarımız bacasız bir sanayi konumuna gelecek. Kıymeti daha da artacak. Bu nedenle inşallah bunu başarır tazminat veren ülke değil tazminat alan ülke konumuna geçeriz."