Akçadağ ilçesinde 25 bin dönüm araziye 1865 yılında "Çiftlik Hattı Hümayun" ismiyle kurulan ve 1928 yılında "Sultansuyu Harası" adını alan işletme, birbirinden değerli safkan Arap atlarının yetiştirildiği önemli merkezlerden biri.  
Yüksek dayanıklılıkları sayesinde Osmanlılar döneminde savaşlarda kullanılan safkan Arap atları, günümüzde ise spor alanında halen gözde atlar arasında yer alıyor.

Sultansuyu Tarım İşletmesinde büyük bir özenle yetiştirilen safkan atlarının yavruları da işletmeye ciddi katkı sağlıyor.

İşletme müdürü Murat Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmede, kurulduğu günden bu yana Arap atı yetiştirildiğini söyledi.

Özellikle Osmanlı döneminde savaşlarda yüksek dayanıklılık gösteren bir ırk olduğu için tercih edilen Arap atlarının o dönemlerde günlük 80 kilometre katedebildiğini anlatan Durmaz, "Arap atları, Osmanlı ordusunun en önemli gücünü oluşturan atlardır. Bunlar, günümüzde daha çok spor amaçlı yetiştirilmektedirler. Arap atları ırk özellikli olarak uzun seyahatlere, susuzluğa dayanıklı ve az yemle çok fayda gösteren atlardandır" dedi.

Durmaz, işletmede yaklaşık 500'e yakın Arap atı bulunduğunu belirterek, "Biz yıllık 80 ile 90 arasında tay satmaktayız. Bu tay satışlarımız iki şekilde yapıyoruz. Bir İstanbul Veli Efendi Hipodromunda 15 baş elit tay dediğimiz 2,5 yaş erkek taylarımızın satışı, bir de yine Karacebey Tarım İşletmesinde bir ve iki yaşlı erkek ve dişi taylarımızın bulunduğu koşu tayları satışımız var" diye konuştu.

Son iki yılda yaptıkları yatırımlarla işletmedeki meraların tamamını modern sulama tesislerine çevirdiklerini anlatan Durmaz, aygırların yüzde 60'ını, kısrakların ise yaklaşık yüzde 40'ını yenilediklerini söyledi.

- Tay gelirleri geçen seneye göre 1 milyon lira arttı

Tay satışlarından elde ettikleri gelirin işletme için önemli olduğunu vurgulayan Durmaz, şöyle devam etti:

"2015 doğumlu 110 tayımız oldu. Biz bunları 2016 ve 2017 yıllarında satacağız. Bu yıl 2013 ve 2014 doğumlu erkek ve dişi taylarımızı sattık. Koşu tayı satışımızdan yaklaşık 2,5 milyon lira civarında, elit tay satışında yine yaklaşık 2,5 milyon lira civarında gelir elde ettik. Tay satış gelirlerimiz 5 milyon lira civarında gerçekleşti. Elit tay satış oranımız geçen yıla göre yaklaşık yüzde 10 civarında arttı. Bir taydan elde ettiğimiz ortalama gelir 154 binden 161 bine liraya çıktı. Koşu tay satışımızı da 34 bin lira ortalamadan 44 bin lira ortalamaya çekmeyi başardık. Gelirlerimiz geçen yıl 4 milyon civarında gerçekleşti. Bu sene toplam gelirimizi 5 milyon liraya çıkardık. Bu yıl 15 elit tay sattık, yaklaşık 60 civarında da koşu tayı sattık." 

- "Geceninsesi" en çok kazandıran tay oldu

Tayların fiyatının özelliklerine göre değiştiğini anlatan Durmaz, "Bu seneki en pahalı tayımız, Özgünhan isimli aygırımızın Geceninsesi adlı tayı oldu. Geceninsesi'ni 400 bin liraya sattık" dedi.

Malatya'nın çok temiz bir havası olduğunu belirten Durmaz, "Malatya'nın havası özellikle Arap atçılığı yetiştiriciliğine çok uygun. Ciddi bir potansiyeli var" diye konuştu.

Durmaz, işletmede yaptıkları çalışmaların karşılığını almaya başladıklarını dile getirerek, "Yaptığımız değişiklikler ve geliştirmeler sonucunda yatırımlarımız meyvelerini vermeye başladı. Böylece at satış gelirlerimiz bu yıl 7,5 milyon liraya çıktı. Tay satışlarının yanı sıra yetiştiricilik priminden de faydalanıyoruz. Pansiyoner gelirleriyle bu sene 11 milyon lira civarında bir gelir gerçekleşeceğini öngörüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.