Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Malatya İl Koordinatörü Murat Tunç, IPARD II Programı kapsamında toplam 337 proje aldıklarını belirtti.

TKDK Malatya İl Koordinatörü Murat Tunç, yaptığı açıklamada, 2016 yılında başlayan IPARD II döneminde birinci çağrının üçüncü proje alım dönemini de sonuçlandırdıklarını açıkladı. Bunun bu yılki son proje alım dönemi olduğunu ifade eden Tunç, “Bununla birlikte Malatya’da toplam da 337 tane proje aldık. Bunların dağılımı şöyle oldu. 127 besi, süt inekciliği projesi aldık. Bu anlamda Türkiye ikincisi olduk. İkinci olarak işleme tesisleri ile ilgili aldığımız projelerde, 9 tane soğuk hava deposu projesi aldık. Bu alanda Türkiye birincisi olduk. Üçüncü etapta da çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ile ilgili aldığımız projeler bulunuyor. Bunlar 218 projedir. 117 tanesi arıcılık faaliyeti ile ilgili Malatya’da arıcılık faaliyetini de geliştirmek istiyoruz. Malatya’nın coğrafi yapısı ve iklimi arıcılığa oldukça müsaittir. Bir diğer aromatik bitkilerin çeşitlendirilmesi alanında 66 tane proje aldık” diye konuştu

IPARD II’ye yeni dahil edilen yenilenebilir enerji alanında 16 tane proje aldıklarını anlatan Tunç, “Projelerin enerji karşılığı 16 megawata denk gelmektedir. Diğer konu da yöresel ürünlerle ilgili. Bizim en önemli ürünümüz kayısı olduğu için kayısı işletmelerimize eğildik. 7 tane kayısı işletmesi projesi de aldık. İnşallah bu projelerimizi sorunsuz bir şekilde sözleşme imzalayabilirsek büyük bir başarı olacaktır. 127 tane birinci etapta, 9 tane ikinci etapta, üçüncü etapta 218 tane proje kabul ettik. Bu projelerin toplam yatırım tutarı 310 milyon TL. Bu projelerin tamamıyla sözleşme imzalarsak, bu projelerin yaklaşık destek miktarı 194 milyon TL’dir” şeklinde konuştu.