İnönü Üniversitesi tarafından düzenlenen ve farklı ülkelerden çok sayıda akademisyenin katkı sunduğu "Günümüzde Felsefe, Din Algısı ve Ahlak" başlıklı Uluslararası Fazlur Rahman Sempozyumu büyük ilgi gördü.
Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Uluslararası Fazlur Rahman Sempozyumu’a yoğun bir katılım oldu. Sempozyumun açılışında Fazlur Rahman’ın öğrencileri adına kısa bir konuşma yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Açıkgenç, "Böylesine önemli, ilmi ve manevi değeri yüksek bir sempozyumun İnönü Üniversitesi’nde gerçekleşmiş olması, bizler için bir övünç meselesidir. Bizler için önemli olan, Fazlur Rahman’ın görüşleridir. Onun dışındakiler ise onun geriye kalan mirasıdır. Kendisine o dönemde ’Modernist’ diye bir yakıştırma yapıldı ve bu bağlamda eleştirildi. Ancak Fazlur Rahman eleştirilmeyi severdi. Çünkü eleştiriliyorsa bu sayede araştırıldığını ve ilminin tartışıldığını, bunun da faydalı olduğunu düşünürdü. Düzenlenen bu sempozyum, akademik anlamda Türkiye’de bir ilktir ve çok önemlidir” şeklinde konuştu.
Sempozyumun Onursal Başkanı da olan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, “İçerisinde bulunduğumuz dünyanın vaziyetini hepimiz biliyoruz. Bu vaziyetten kurtulma noktasında, dünyada söz sahibi olanların, siyasal iktidarların, bu sempozyumun konusunu öncelikli olarak umursamadıklarını görmekteyiz. Bugün dünyamıza egemen olan iktidar sahipleri, düzenlediğimiz sempozyumun konusu olan İslam düşüncesinin, bugünkü çağın idrakine söyletilmesiyle birinci derecede ilgilenmemektedirler. Onlar, günü kurtarmak ve iktidarlarının devamını sağlamak ile meşguller. Aslında kadim kültürümüze baktığımızda, İslam’ın yaşanan çağın idrakine söyletilmesi konusunu kendisine problem edinenler, geçmişte de iktidar sahipleri değillerdi. Son 300 yıldır modernleşme tehdidiyle karşı karşıya kalan İslam dünyası, bu modernizim tehlikesinin karşısında İslam’ın yeniden insanlığa kazandırılması konusunda birtakım sıkıntılar yaşadı. Bir kısım Müslüman ülkeler ve entelektüel, egemen olan mevcut Batı kültürü ve modernizme teslim oldular. Bir kısmı ise bu tehlikeye karşı İslam geleneğine sarıldılar. İşte Fazlur Rahman ve çok az sayıdaki Müslüman entelektüel ise çağın problemlerini anlamaya ve çağın idrakine İslam’ı yeniden nasıl söyletebiliriz, çağın insanına İslam’ı yeniden nasıl kazandırabiliriz endişesini taşıdılar. Bulunmuş oldukları yerlerde akademik olarak bu meselenin çözümü noktasında gayret sarf ettiler. Bu açıdan bakıldığında Fazlur Rahman’ı belki de bu konseptte değerlendirmemizin ve yazdıklarını okumamızın daha anlamlı olacağını düşünüyorum. Daha önce dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı iken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fazlur Rahman ile ilgili düzenlediği bir toplantıdan sonra ilk defa akademik bir organizasyonla ve özellikle Fazlur Rahman’ın öğrencilerinin de katılımıyla bir sempozyumun üniversitemizde yapılmasının ayrı bir anlamı olduğunu belirtmek istiyorum. Bu düşüncelerle sempozyumun başarılı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Yapılan konuşmalardan sonra sempozyuma, "Fazlur Rahman: Ahlaki Hassasiyete Sahip İlim ve Dava Adamı” başlıklı I. oturum ile devam edildi. Sempozyumun ikinci günü gerçekleştirilen son oturumuna Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk başkanlık etti. İstanbul Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Özdemir "Fazlur Rahman’ın Düşüncesinde Ahlak Kavramı", Kahire Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ernest Wolf-Gazo ise "Fazlur Rahman ve Erken 21. Yüzyılda Ahlaki Yaşam" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. Oturumların tamamlanmasının ardından Prof. Dr. Alpaslan Açıkgenç’in yönettiği Değerlendirme Toplantısı’na geçildi. Yapılan değerlendirmelerde, Fazlur Rahman hakkındaki birtakım yanlış algıların bu sempozyum sayesinde yıkıldığı, onun değerinin yeni yeni anlaşılmaya başlandığı aktardı. Sempozyumun kapanış konuşmasını yapan Rektör Danışmanı ve Uluslararası Fazlur Rahman Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr.C afer Mum, böyle bir sempozyumun İnönü Üniversitesi’nde yapılıyor olmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.
Uluslararası Fazlur Rahman Sempozyumu, bildiri sunan bilim adamlarına Katılım Belgeleri ve Düzenleme Kurulu üyelerine Teşekkür Belgelerinin verilmesinin ardından çekilen toplu fotoğraf ile sona erdi.