Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2015 yılı tarım desteklemeleri kapsamında Bursa’da, ipekböcekçiliği başta olmak üzere hayvancılığa destekler devam edecek. Bakanlığın hayvancılık desteklemeleri hakkındaki tebliği yürürlüğe girdi. Hayvancılığın geliştirilmesi, sağlıklı üretimin arttırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasını amaçlayan tebliğ amaç, kapsam, dayanak ve tanımlar, desteklemeye ilişkin esaslar, ödemeye ilişkin esaslar ve son hükümler başlıklı üç bölümden oluşuyor.

Tebliğle ilgili bilgi veren Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılıkİl Müdürü Ömer Çelik, ülke hayvancılığının geliştirilmesini amaçlayan tebliğin, hayvan hastalıklarıyla mücadele için de yetiştiricileri desteklediğini anlattı. 2015 yılında yapılacak hayvancılık desteklemelerinin birçok alanda faydalı olacağını belirten Çelik, “Anaç sığır yetiştiriciliği desteklemesi, buzağı desteklemesi, besilik materyal üretim (anaç sığır) desteklemesi, besilik materyal üretimi (buzağı) desteklemesi, ıslah amaçlı süt içeriğinin tespiti, anaç manda yetiştiriciliği, malak desteklemesi, anaç koyun ve keçi, tiftik keçisi yetiştiriciliği ile tiftik üretiminin desteklenmesi, çiğ süt üretimi, desteklenmesi, arılı kovan desteklemesi, bombus arısı kullanımı ve ipekböceği yetiştiriciliğinin desteklenmesi gibi birçok alanda destek sağlanacak. Yine besilik erkek sığır desteklemesi, sürü yöneticisi istihdam desteği, hayvan hastalığı tazminatı, hastalıktan ari işletme, programlı aşı uygulamaları, hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi konularını kapsamaktadır.” dedi.

İPEKBÖCEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN DESTEKLENMESİ

Bursa’nın kültür simgelerinden biri olan ipekçiliği alanında da desteklerin artarak devam edeceğini söyleyen İl Müdürü Çelik, “İpekböceği yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve üretiminin arttırılması için yaş ipekböceği kozası üreticilerine ücretsiz dağıtılacak ipekböceği tohumunu sağlayan Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (Kozabirlik) tohum bedeli için kutu başına, ürettiği yaş ipekböceği kozasını Kozabirlik, kooperatifleri veya faaliyet alanı kozadan flatürle ipek çekimi ve işleme olan tüzel kişilik vasıflarını haiz işletmelere satan yetiştiricilere ise kilo başına ödeme yapılacak." bilgisini verdi.

Üreticilerin, 2015 yılı desteklemelerinden faydalanmak için bakanlık ve il müdürlüğünden yapılan duyuruları takip edip Çiftçi Kayıt Sistemi ve TÜRK-VET gibi ilgili oldukları kayıt sistemlerinde kaydını yenilemesi gerekiyor.