Mest ustası 72 yaşındaki Kuşdoğan, Dabakhane Mahallesi Yemeniciler İş Hanı'ndaki dükkanında, oğlu Serdar Kuşdoğan'a da öğretmeye çalıştığı mest ustalığını 50 yılı aşkın süredir sürdürüyor.

Mehmet Kuşdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 yaşındayken yemeni ustası Gaffar Dernek'in yanında çalışmaya başladığını, okula gidemediğini ve bu yüzden küçük yaşta çalışmaya başladığını söyledi.

Mesleği öğrendikten yaklaşık 10 sene sonra 1965 yılında kendi dükkanını açtığını belirten Kuşdoğan, yemenicilik yaparak başladığı mesleğinde önce ökçeli mest yaptığını, sonrasında ise deri mest ve çorap mestin çıkmasıyla bunları da yapmaya başladığını kaydetti.

Mesleğinin ilk yıllarında günde ortalama 100 mest ürettiğini aktaran Mehmet Kuşdoğan, şöyle konuştu:

"Zamanında Malatya'da 40-50 esnaftık ve hepimiz günde ortalama 100 çift mest yapıyorduk. Müşteriler il dışından geliyorlardı, çuvalları doldurup gidiyordu. 35-40 sene evvel biz Ramazan davulu çalınıp, sahur vaktinin geldiğini bildirdiği zamana kadar çalışırdık. Ramazan davulunun çalınmasıyla birlikte eve giderdik. Şimdi iş kalmadı. O zaman çalışıyorduk, yaptığımızı da satıyorduk. Para kalmış, kalmamış mühim değil ama satıyorduk. Benim elimde hala geçen seneden kalma mest var. Bir imalatçının elinde mest kalırsa olmaz, yazık olur. Demek ki o iş bitmiş."

- "Senede 20 bin mest satıyorduk"

O dönemde deri ve çorap mestten senede ortalama 20 bin adet sattığını dile getiren Kuşdoğan, şimdilerde mestlerin tercih edilmediğine işaret etti.

Okumadıkları için 20 yıl önce 4 çocuğunu yanına aldığını ve mesleği öğrettiğini anlatan Mehmet Kuşdoğan, o dönemde işler daha iyi olduğu için çocuklarını yanına aldığını, ancak sonra mesleğin unutulmaya başladığını dile getirdi. 

Bu süreçte çocuklarından üçünü başka mesleklere yönlendirdiğini aktaran Kuşdoğan, mestin yılda 3 ay alıcı bulabildiğini, kalan zamanlarda iş olmadığı için bir oğluyla mesleğini sürdürmeye çalıştığını anlattı.

Kuşdoğan, daha çok "çorap mest" adı verilen ince mestlerin talep edildiğini, bunları da daha çok yaşlıların tercih ettiğini ifade etti.

- "Gençler mesti bilmiyor" 

Mehmet Kuşdoğan, gençlerin mestin ne olduğunu bilmediğini belirterek, bu durumun da mesleğin "yok olmakla" karşı karşıya kaldığının en önemli göstergesi olduğunu vurguladı. 

Kendisine mesleğini soran gençlere "mest yapıyorum" dediğini anlatan Kuşdoğan, "Gençler, 'Amca, çorap mest nedir' diye soruyor. Bu da demek oluyor ki bu iş kaybolmuş ama ben hala yapıyorum. Ne yapalım, bu yaştan sonra meslek değiştiremeyiz ya" diye konuştu. 

- "Malatya'da sadece iki esnaf kaldı"

Mehmet Kuşdoğan'ın oğlu Serdar Kuşdoğan ise Malatya'da şu anda bu mesleği yapan sadece iki esnaf kaldığını belirtti.

Kendisinden sonra gelen çırak ve kalfa olmadığına, zor şartlarda mesleği sürdürmeye çalıştıklarına dikkati çeken Kuşdoğan, "Artık imkanlar zorlaştı, talepler bayağı düştü. Devletimiz yardımcı olursa inşallah mesleği devam ettiririz, temennimiz bu" dedi.