Kalp krizi sonucu 11 Ekim 2014'te hayatını kaybeden 63 yaşındaki Nurmuhammed'in ödülü, 14 Mart Cumartesi günü Çanakkale'de düzenlenen törende oğlu Mustafa'ya verildi.

Malatya'daki Özalper Mahallesi'nde oturan bilgisayar mühendisi Mustafa Nurmuhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesinin eskiden Mardin'den Suriye'ye göçtüğünü ve babasının orada dünyaya geldiğini söyledi.

Daha sonra babasının Türkiye'ye göçtüğünü anlatan Nurmuhammed, genel cerrah olarak Türkiye'de çeşitli illerde görev yapan babasının 1997 yılında geçirdiği trafik kazasında yaralandığını ve sol bacağına protez takıldığını belirtti. 

Yaklaşık 6 yıl önce Malatya'ya gelerek Beydağı Devlet Hastanesinde göreve başlayan babasının çok yardımsever biri olduğunu dile getiren Nurmuhammed, babasının iç savaşın ardından Malatya'ya gelen Suriyelilerin kaldığı konteyner kentte yaklaşık 2 yıl hizmet verdiğini belirterek, "Gerek konteyner kent içindeki gerek dışındaki insanlara çok emeği geçmiştir. Yaptıkları göz önünde bulundurulduğu zaman tam bir gönül elçisi denebilirdi. Konteyner kentte günde 100-150 hastaya bakıyordu. Onların dertleriyle dertleniyordu. Gerçekten onların sıkıntısını kendi sıkıntısı gibi hissediyordu. Dışarıda kalan Suriyelilere de hem nakdi hem ayni yardımlarda bulunuyordu" diye konuştu. 

 

- "Babamla bir kez daha gurur duydum"

Babasının, engeline rağmen İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı ile İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği'nin de aralarında bulunduğu birçok yardım kuruluşunda aktif olarak görev aldığını ifade eden Nurmuhammed, şunları kaydetti:

"Bu insanların dertleriyle dertlendi. Sıkıntılarını kendi sıkıntısı olarak hissetti. Kalbi belki de hepsine dayanamadı. 63 yaşında kalp krizinden kaybettik. Babamın vefatı sonrası yılın doktoru seçilmesi, acımızı bir nebze aldı diyebiliriz, bir teselli oldu bizim için. Keşke kendisi de bugünleri görebilseydi. Onun adına ödülü almak için Çanakkale'ye davet ettiler. Orada ödülü aldık. Kendilerinden, bu ödülü ona layık görenlerden Allah razı olsun."

Nurmuhammed, "Babamla bir kez daha gurur duydum ve Rabbim'e hamdettim" dedi. 

 

- "Çatışmaları hazmedemiyordu"

Malatya Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Vahap Boztepe de bir dönem birlikte görev yaptığı Muhsin Nurmuhammed'in özellikle kimsesizlere ve mazlumlara şefkatini eksik etmediğini söyledi.

Nurmuhammed'in Suriye'deki iç savaşa çok üzüldüğünü anlatan Boztepe, "Oradan gelen her kötü haber, Muhsin abiyi her gün biraz daha eritiyordu. Özellikle bu çatışmalardan sonra Suriyeli sığınmacılar ülkemize gelince Muhsin abi gönüllü olarak, ben o zaman başhekimdim, geldi benimle görüştü ve orada görev almak istediğini söyledi" diye konuştu.  

Boztepe, Nurmuhammed'in konteyner kentin sadece doktoru değil, sığınmacıların ağabeyi, babası, dedesi olduğunu belirterek, "Suriyelilerin sırdaşı olmuştu. Çok ciddi ağrıları olmasına rağmen, çok ciddi sıkıntı yaşamasına rağmen orada hizmet etmeye devam etti" dedi.