Akhisar Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından çiftçileri bilinçlendirmek amacıyla tarımsal desteklemeler, meyvecilik ve toprak tahlili konularında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Akhisarlı başta zeytin üreticileri olmak üzere çiftçilere yönelik Akhisar Tarım İlçe Müdürlüğü organizasyonuyla desteklemeler, meyvecilik ve toprak tahlili konularında bilgilendirme semineri verildi. Akhisar Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen seminere Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Manisa Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk, Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Kılıç, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çiftçiler katıldı. Seminerde yetkililer, çiftçi vatandaşlara Akhisar’ın zeytincilik bakımından çok uygun şarlar taşıdığını ve bu konuda bakımı nedeni ile ilgili bilgiler aktarıldı. 17 milyon zeytin ağacının bulunduğu ve kayıtlı 30 bin çiftçinin bulunduğu Akhisar ovasında bulunan çiftçiler ilk kez merkezde yapılan toplantıya büyük ilgi gösterdi ve salonu doldurdu.

Toplantıda konuşan Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Kılıç, “Müdürlüğümüzün ve çiftçilerimizin amacı mevcut alanlarımızda daha fazla zeytini, daha kaliteli zeytini, standardı olan zeytini üretmek. Yeni bir sezona başlıyoruz, tam zamanı şuan sahaya hep beraber ineceğiz. Yine mevcut alanımızda inşallah hep beraber daha fazla, daha kaliteli standardın, hatta belgesi olan zeytini hep beraber üreteceğiz. Buradaki eğitimin de buna katkı sağlamasını diliyorum” dedi.

Akhisar’ın zeytinde başkent rolü üstlendiğine dikkat çeken Manisa Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk ise, “448 bin dekarlık bir zeytin üretim alanı var. Çok iyi işletmelerimiz var. 274 civarında işletme zeytin ile ilgili iş yapıyor. Akhisar çok daha iyi işleri yapabilecek kabiliyete ve potansiyele sahiptir ve sizler gibi değerli üreticilere sahiptir. Her ürün de olduğu gibi zeytinde de farklı dönemlerde hastalıklar ve zararlılarla ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Bugün sıkıntıları en aza indirmek hep beraber bununla ilgili mücadele yöntemlerini öğrenmek adına bugün buradayız, birlikteyiz. En uygun teknikleri uygulamak, en uygun işlemleri nasıl yapacağımızı öğrenmek adına belki de bildiğiniz konuları pekiştirmek adına buradayız” diye konuştu.

Zeytinde Akhisar’ın sektöre yön vermesi gerektiğini belirten Öztürk, “Zeytinin başkenti deyince sadece içi boş bir söylem olarak kalmamalı zeytinin başkenti. Şimdi başkentler hepinizin malumu istikamet veren, yön veren yerlerdir. Eğer biz üründe başkentiz diyorsak, bu ürünle ilgili üretmekten ziyade yön vermeliyiz, istikamet vermeliyiz bu sektöre. Sadece üretmekle kalmamalı Akhisar, Zeytinde hakikaten bir çok unsurları belirleyen bir merkez haline gelmelidir. İşte bunlar da bu tür birlikteliklerle gelişerek oluşuyor. Bugün bu sadece ilçemiz bazında yapılmış bir çalışma, inşallah Akhisar’da ulusal bazda da zeytinle ilgili bir çok çalışma, toplantı, panel ve bir çok birlikteliğin olması gerekli. Biz zeytinde hakikaten merkez olduğumuzu, hakikaten bu yönde yön ve istikamet verdiğimizi göstermeliyiz” dedi.

Açılış konuşmaları ardından Yüksek Ziraat Mühendisi Yılmaz Şıvka tarafından "Zeytinde sulama ve gübreleme", Mühendis Atalay Biçer tarafından “Halkalı leke ve dal kanseri”, Mühendis Hüseyin Tabakçı tarafından “Zeytin sineği ve mücadelesi”, Mühendis Kamil Ağartıcı tarafından “Zeytinde budama”, Dr. Nazlı Funda Edremit tarafından da “İyi tarım uygulamaları" konularında çiftçilere seminer verildi.