Manisa İl Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlık mobil kanser tarama aracı Alaşehir’de ücretsiz meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseri taraması yapmaya başladı. Mobil araçta yapılan taramanın 30 Kasım’a kadar süreceği öğrenildi.
Manisa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesindeki mobil kanser tarama aracı Alaşehir’de 30 Kasım tarihine kadar ücretsiz meme ve rahim ağzı kanseri taraması yapacak. Alaşehir Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan İmar İşleri Müdürlüğü Bahçesi’nde 30 Kasım’a kadar hizmet verecek olan tarama aracında 40-69 yaş arası kadınlarda meme kanseri, aynı ekibe bağlı olarak ayrı bir ekip de 3 Nolu Sağlık Ocağı’nda 30-65 yaşları arasındaki kadınlarda Rahim Ağzı kanseri ve bağırsak kanseri taraması yapmaya başladı. Meme kanseri tarama sonuçlarının 20 gün sonra, rahim ağzı kanseri taraması sonuçlarının 30 gün sonra kişilerin bağlı bulundukları aile hekimlerine bildirileceği öğrenildi.
Kanser tarama aracını Alaşehir Kaymakamı Osman Bilgin de ziyaret ederek, Alaşehir Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ece Turhan ve İlçe Sağlık Müdürü Dr. Gülistan Öz’den çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Alaşehir’de tarama yapan araç ekiplerini ziyaret eden Alaşehir kaymakamı Osman Bilgin, "Meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanseri ile ilgili tarama çalışmalarına bayanlarımız yoğun ilgi gösteriyor. Bayanlarımızın, devletin ücretsiz olarak verdiği ve ayaklarına kadar gelen bu hizmeti iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Kanser ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Bakanlığımız kanserin oluşmasını engellemek ve erken teşhis anlamında yoğun bir çalışma yapmaktadır. Günümüzde erken tespit edilen kanserler iyileştirilebiliyor. Erken tespit içinde insanlarımızın duyarlı olmaları ve bu tür hizmetlerden yararlanmaları gerekmektedir. Ülkemiz genelinde meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanseri ile ilgili taramalar yapılmaktadır. Özellikle meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Ancak erken teşhisle de iyileştirilebiliyor. Devletimiz tarafından ayağımıza kadar gelen bu hizmeti en iyi şekilde değerlendirelim." dedi.
Öte yandan, Alaşehir Belediyesi hoparlörlerinden ve mahalle camilerindeki hoparlörlerden sık sık anonslar yapılarak vatandaşlar, ücretsiz kanser taramasına davet ediliyor.