Eğitim Bir Sen Manisa Şube Başkanı Mesut Öner, açığa alındıktan sonra göreve iade edilen kurum yöneticilerin durumlarıyla ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.
Düzenlediği yazılı basın açıklamasında açığa alındıktan sonra göreve iade edilen kurum yöneticilerin durumlarına değinen Eğitim Bir-Sen Manisa Şube Başkanı Mesut Öner, “Eğitim-Bir-Sen olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulunup, eğitim kurumu yöneticilerinden haklarında tesis edilen açığa alınma, görevden uzaklaştırma tedbiri, sonradan bahse konu terör örgütüyle bağlantısı bulunmadığı gerekçesiyle kaldırılmış olanların, eğitim kurumları yöneticiliği görevlerine iadesini talep ettik” dedi.
Öner sözlerine şöyle devam etti: “15 Temmuz darbe ve işgal girişimi sonrasında FETÖ/PDY mensuplarının kamu görevinden uzaklaştırılması sürecinde bakanlık tarafından kurulan komisyon çalışmaları sonucunda aralarında eğitim kurumu yöneticilerinin de bulunduğu eğitim çalışanları hakkında tedbiren açığa alma (görevden uzaklaştırma) işlemi uygulanmıştır. Bunun yanında valiliklerde kurulan komisyonlar marifetiyle de açığa alma/görevden uzaklaştırma işlemleri yürütülmüş, ancak bu işlemlerin ve belirlenen kıstasların birbirinden çok farklı uygulamalar olduğu, iller arasında bir uygulama birliğinin bulunmadığı gözlemlenmiştir. Hatta açığa alınma işlemi gerçekleştirilmemiş kamu çalışanları için bile birtakım idari tedbirlerin yürütüldüğü belirlenmiştir. Eğitim kurumları yöneticiliği özelinde, bazı eğitim kurumu yöneticilerinin haklarında açığa alınma/görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanmaksızın yöneticilik görevlerinin üzerlerinden alındığı ya da haklarında tesis edilen açığa alınma/görevden uzaklaştırma tedbiri sonradan bahse konu terör örgütüyle irtibatı bulunmadığı için kaldırılmasına rağmen yöneticilik görevlerine iade edilmediği görülmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmelik’in yönetici olarak görevlendirileceklerde aranacak genel şartları düzenleyen 5. maddesinde, ’son dört yıl içinde adli veya idari soruşturma sonucu yöneticilik görevi üzerinden alınmamış olmak’ şartı mevcuttur. Bahse konu eğitim kurumu yöneticilerinin, haklarında yürütülen adli veya idari soruşturma sonucu yöneticilik görevi üzerlerinden alınmamış olduğundan hareketle yöneticilik görevlerine iadesinde, diğer bir ifadeyle, açığa alınma öncesi hukuki duruma geri dönülerek yöneticiliklerinin devamında hukuki bir engel yoktur. Ancak bu konuda iller bazında farklı uygulamalar yapıldığı, hakkındaki açığa alma işlemi sona erdirilerek kamu görevine dönen eğitim kurumu yöneticilerinin haklarında devam eden hiçbir adli ya da idari inceleme veya soruşturma bulunmamasına rağmen yöneticilik görevlerine döndürülmedikleri görülmektedir. Eğitim-Bir-Sen olarak Bakanlığa gönderdiğimiz yazıda, haklarında tesis edilen açığa alınma/görevden uzaklaştırma tedbiri, sonradan bahse konu terör örgütüyle bağlantısı bulunmadığı gerekçesiyle kaldırılmış olan eğitim kurumu yöneticilerinin görevlerine iadesi konusunda iller arasındaki uygulama farklılığının giderilmesini istedik”