Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen IPARD Programı kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen "LEADAR Tedbiri Farkındalık Oluşturma ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi" bilgilendirme toplantısı Manisa’nın Gördes ilçesinde yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda görevli LEADER Yerel Kalkınma Uzmanı Dr. Seher Erkal’ın sunum yaptığı toplantı, Gördes Hayat Boyu Kültür Sanat Merkezi Çok Amaçlı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Gördes Kaymakamı Hakan Bilgin, Gördes Belediye Başkan Vekili M. Ali Yüksel, Gördes Belediyesi Başkan Yardımcıları Rıza Dilcan ve Kadir Eygül, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı. Yerel Kalkınma Uzmanı Dr. Seher Erkal, katılımcılara, LEADER projesinin, Avrupa uygulamalarından örnekler vererek, kırsal kalkınmanın yerel topluluklar aracılığıyla gerçekleştirilmesi ve bunlar içerisinde harekete geçirilmesi için oluşturulmuş bir yöntem olan LEADER’in; 25 yıldır AB ülkeleri tarafından uygulanmakta olduğunu, bu süreçte sorunların yerelde yaşayan insanlar tarafından tespit edilerek yerel düzeyde kalkınma stratejilerinin hazırlanmasına, hem de stratejilerin uygulanmasına finansal destek sağlandığını sunumunda anlattı.
Dr. Seher Erkal, Gördes’in yenilikçi yaklaşımı benimsemesi, işbirliği ve ağ oluşturma fırsatlarının olması, kamu, STK ve özel sektörün bölgesel kırsal kalkınma için bir araya gelerek daha güçlü hareket etmeleri, iş istihdam olanakları gibi sorunların çözülebilmesi için gerekli olduğunu ve yerel eylem gruplarının, Yerel Kalkınma Stratejileri (YKS) ile uyumlu olan kültürel etkinlikler, yerel ürünler, doğal mirasın restorasyonu veya korunması gibi küçük projeler için de destek sağlanacağını belirtti.
Yapılan sunumların ardından soru-cevap şekliyle devam eden toplantının sonunda konuşan Gördes Kaymakamı Hakan Bilgin,"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen LEADAR Tedbiri Farkındalık Oluşturma ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi, Gördes için oldukça verimli bir projedir. Bizler bu konuda gerekli çalışmalarımızı, gerekli incelemelerimizi gerçekleştirdik ve bu incelemelerimizde Gördes’in de bu projenin içinde yer alması gerektiğini düşünerek, niyet mektubunu imzaladık. Gördes daha önce buna benzer birçok işbirliği ile kazanımlar sağladı. Soğuk hava deposu, şu an toplantıyı gerçekleştirdiğimiz bu salon ve buna benzer projeler ile Gördes kazanımlar elde etti. Bu açıdan bu projede daha büyük yatırımların alt yapısını oluşturması açısından önemlidir.” dedi.