Türkiye’nin Rusya ile ticari ilişkilerinin normalleşme sürecine girmesi, yaklaşan üzüm hasat döneminde pazar endişesi yaşayan üzüm üreticilerine rahat bir nefes aldırdı. Türkiye’de üretilen çekirdeksiz Sultaniye üzümün yaklaşık yüzde 20’sinin üretildiği Manisa’nın Salihli ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, yapılan yanlıştan dönülmesinin iki ülke için de sevindirici olduğunu ifade etti.
“Üzüm üreticisi zor durumda kalacaktı”
Üzüm hasadının başlamasına kısa bir süre kala yaş üzümde en büyük dış alıcı olan Rusya ile buzların çözülmeye başlamasını değerlendiren Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, “Büyük bir yanlıştan dönülmesi, üreticiler kadar üyelerimizin de aralarında bulunduğu ihracatçılara rahat bir nefes aldırdı” değerlendirmesinde bulundu. İki ülke arasında uçak düşürme krizi ile başlayan ekonomik ambargo turizmcilerin yanı sıra narenciye üreticilerini, bölgede üretim yapan domates ve patates üreticilerini çok olumsuz bir şekilde etkiledi. Sadece domateste 65 milyon Dolar gelir kaybı meydana geldi. Gerilimin aşılması yönünde iki ülke liderlerinin olumlu adımlar atmasının piyasalarda olumlu bir etki oluşturduğunu özellikle de geçimini üzümden sağlayan üreticiyi sevindirdiğini belirten Yüksel, şu değerlendirmede bulundu:
“Rusya ile yaşanan krizin aşılmasından sonra, ilk Rus turist kafilesinin yurdumuza gelmesiyle çok kötü bir sezon geçiren turizmciler yeniden umutlandı. Ticari ilişkilerde normalleşme sürecine girmemiz, üzüm ihracatımızın yaklaşık üçte ikisini Rusya’ya yapan bizim yöremizin üreticilerini ve ihracatçılarını da yakından ilgilendirmektedir. Üzüm üreticisi bu yıl yaşanan doğal afetler nedeniyle zaten üretim kaybı ve üzümde kalite kaybı yaşamaktadır. Eğer Rusya ile kriz aşılamasaydı, özellikle Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerimizde yaş olarak ihraç edilen üzüm, üreticinin elinde kalacaktı. Yaş tüketilemeyen üzümler kurutulacaktı. Sezon başında 6 TL olan üzüm şu an 3 TL civarında satılmaktadır. Yarıya düşmüş olan fiyatlar yeni sezon kuru üzüm fiyatlarını daha da aşağıya çekerek, üzüm üreticisini zor duruma sokacaktı. Gelirinin yüzde 40’ını üzümden elde eden Salihli için bu durumun ne kadar hayati olduğu ortadadır. Üzüm üreticisinin para kazanamaması demek, esnafa biriken borçlarını ödeyememesi ve yeni harcama yapamaması anlamına gelir. Bu durum da Salihli ve bölge ekonomisini olumsuz yönde etkilerdi”
“Rahat bir nefes aldı”
Rusya ile varılan anlaşmadan sonra üreticisi, esnafı, tüccarı, ihracatçısı ve işçisiyle birlikte bütün kesimlerin rahat bir nefes aldığını vurgulayan Yüksel, “Keşke komşu ülkemizle bu kriz yaşanmasaydı. Olumsuzlukların kısa zamanda çözülmesini bekliyoruz. Türkiye’de üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 90’ı Manisa’dan elde ediliyor. Manisa’nın ilçeleri arasında Alaşehir üzüm yetiştiriciliğinde birinci, Salihlimiz de Alaşehir’den sonra en çok üzüm üretilen ikinci ilçedir. Bu sezon bölgemizde 250 bin ton yaş üzüm üretimi beklenmektedir” dedi. Geçen yıl Rusya’ya yaş üzüm ihracatı 105 bin ton olarak gerçekleşti. Toplam 180 bin tonluk yaş üzüm ihracatının geri kalan 75 bin tonluk kısmı ise diğer Avrupa ülkelerine yapıldı.