Dünya Hepatit Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay hepatitin bir karaciğer iltihabı olduğunu ve çeşitli nedenlere bağlı oluşabildiğine dikkat çekerek, "Hepatiti bilin, test olun, harekete geçin." dedi.
Ciddi bir halk sağlığı problemi olarak dünyada önemini korumakta olan hepatite dikkat çekmek amacıyla, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü olarak kutlandığını kaydeden Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, “Dünya Sağlık Örgütü bu yılki temayı, ‘Hepatiti bilin; şimdi harekete geçin’ olarak belirlemiştir. Hepatit, karaciğerin iltihabıdır ve başta viral enfeksiyonlar olmak üzere çeşitli nedenlere bağlı oluşabilir. Hastalık hiç belirti vermeyebileceği gibi, sarılık, bulantı-kusma, karın ağrısı, ishal ile seyredebilir. Viral hepatitlere sebep olan farklı hepatit virüs tipleri (A, B, C, D ve E) bulunmaktadır. Bunlardan hepatit B, C ve D kronik karaciğer hastalıklarına yol açmaktadır. Viral hepatitlerin dünyada, 400 milyon kişiyi etkilediği, 1,4 milyon insanın ölümüne yol açtığı tahmin edilmektedir.” dedi.
Hepatit A’nın su ve besinlerle salgınlara yol açabilen, kötü hijyenik koşullardan dolayı kolaylıkla bulaşabilen ve aşıyla önlenebilir bir hastalık olduğunu kaydeden Dr. Tay, “Hepatit A, ileri yaşlarda daha ağır seyretmekte ve ölümlere yol açabilmektedir. Temizlik koşullarının iyileşmesi, temiz suya erişim, sosyoekonomik düzeyin iyileşmesiyle vakalarda azalma görülmeye başlamıştır. Ülkemizde, hepatit A aşısı, 2012 yılından beri, çocuklara 18. ve 24. ayda sağlık kuruluşlarımızca ücretsiz olarak yapılmaktadır.” diye konuştu.
Korunma ön planda
Hepatit B ve Hepatit C virüslerinin kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine yol açabildiği için ayrı öneme sahip olduğunun altını çizen Dr. Tay şunları söyledi:
“Dünyada, 240 milyon kronik hepatit B, yaklaşık 150 milyon kronik hepatit C hastası olduğu tahmin edilmektedir. Hepatit B virüsü; enfekte kan ve kan ürünleri, cinsel ilişki ve enfekte anneden yenidoğan bebeğe bulaşarak yayılır. Hepatit C virüsünün bulaşması, benzer şekilde olabilmekte; ancak en çok mikrobu taşıyan kan ve kan ürünleri, diğer vücut sıvılarıyla doğrudan temas ile olmaktadır. Hepatit B, aşıyla önlenebilir olup, korunmanın en etkili yolu aşılanmaktır. Güvenli ve etkili olan Hepatit B aşısı ülkemizde, 1998’den bu yana bebeklere ve risk grubunda bulunan erişkinlere sağlık kuruluşlarımızca ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Hepatit C virüsüne karşı aşı henüz bulunmamaktadır. Bu nedenle korunma önlemleri ön plandadır.”
Hastalıktan korunma yolları
Tay açıklamasının sonunda hastalıktan korunmak için yapılması gerekenleri ise şöyle açıkladı:
“Hastalıktan korunmak için: güvenli olmayan cinsel ilişkiye girmeyin. Başkalarıyla; tıraş bıçağı, kullanılmış enjektör, diş fırçası paylaşmayın. Steril olmayan araçlarla dövme, akupunktur veya piercing yaptırmayın. Yakınınızda viral hepatitli hasta varsa test yaptırın. Hepatiti bilin, test olun, harekete geçin!”