İşsizlik oranının ülke ortalamasının çok altında olduğu Manisa’da yüzde 5,1 olan işsizliğe rağmen nitelikli eleman bulma konusunda yaşanan sıkıntıya çözüm bulmak için Manisa Girişimciler Derneği (MAGİDER) harekete geçti. 56 sanayici ve iş adamıyla birlikte 3 avukat ve 1 doktorun da üye olduğu MAGİDER üyeleri, iş hayatını öğrenmeleri ve kendilerini geliştirmeleri amacıyla özellikle lise öğrencilerini yaz sezonu boyunca işyerlerinde misafir ediyor.
MAGİDER’in son toplantısında böyle bir karar aldıklarını ifade eden MAGİDER Başkanı Ayberk Aloğlu, “Lise öğrencilerinin işyerlerinde misafir edilmesi gerektiğini ve çalışma ortamını görmeleri gerektiğini, buralarda halkla ilişkilerini üst düzeye çıkarmaları gerektiğini, çocuklarımızı bilgisayar başından kaldırıp, toplumla daha iç içe yaşamayı öğretmemiz gerektiğini konuştuk. Bu sebeplerle liseli öğrencilerimizi burada misafir ediyoruz. Biz bu arkadaşları çalışma arkadaşlarımız olarak değil bir misafir olarak ağırlıyoruz. Burada birlikte tabldottan yemek yemeyi, birlikte oturup kalkmayı, insanlarla, vatandaşla nasıl iletişime geçilir? Bu çocukları toplumsal alanda nasıl daha aktif hale gelinir bunları tecrübe etmiş oluyorlar. Biz bu uygulamamızı tüm MAGİDER üye iş yerlerimizde yürüteceğiz.” diye konuştu.
’Tecrübe kazandırıyoruz’
Aloğlu, “Haftanın belirli gün ve saatlerinde bizimde uygun olduğumuz zamanlarda, ailesinin teşviki ve desteğiyle gelen çocuklarımızı misafir ediyoruz. Burada hayatı boyunca kimseyle iletişim kurmayan, içe dönük çocuklarımızı biz burada sosyalleşmeye teşvik ediyoruz. Hep birlikte aynı sofraları paylaştık hatta Cuma namazına bile gittiğimiz zamanlar oldu. Günümüzde anne babalar çalıştığı için çocuklar bu tür konularda tek başına büyüyor. Ya da bilgisayar başından, oyunlardan alamıyoruz çocuklarımızı. Hal böyle olunca meslek edinme konusunda eksik ve ilgisiz oluyorlar. Şuanda bakıldığında bir esnaf, berber, bakkal gibi yani orta seviyedeki işçiyi bulamaz olduk. Bu nedenle biz burada öncelikle lise hatta bazen ortaokul öğrencilerimize de faydalı olmaya, tecrübe kazandırmaya çalışıyoruz.” dedi.
Aloğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Burada çocuklar nasıl oturur kalkılır, çay demlemeyi bile burada gören arkadaşlarımız var. Bu çocuklarımız bizimle beraber çalışmıyor sadece karşıdan bir gözlemci olarak hayatı öğreniyorlar, izliyorlar. İş adamlarının nelerle nasıl uğraştığı, nasıl tepkiler verdiklerini öğreniyorlar. 56 sanayici ve iş adamımız var. Bunların yanında 3 avukat ve 1 de doktorumuz var. Bir avukatın yanında da iş başı eğitim gibi birçok şey öğrenebilirler. Burada amacımız gençlerimiz iş hayatına hazırlamak ve özendirici faaliyetler sunmaktır.”