Manisa’da Ramazan ayında göreve başlayan Vali Mustafa Hakan Güvençer Soma ilçesine bir takım yatırımlar ve incelemelerde bulunmak üzere bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. İlk olarak Organize Sanayi Bölgesi heyetiyle buluşan Vali Güvençer ardından Soma Belediyesi’nde siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile bir araya geldi.
Soma Belediyesi’ndeki toplantıda bir açıklama yaparak basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Güvençer, Soma’da son zamanlarda yükselen fakülte talebiyle ilgili de konuştu ve FETÖ terör örgütüyle ilişkisi bulunduğu iddiasıyla kapatılan Özel Birlik Kolejinin fakülte alanı olarak belirlenmesinin zor bir süreç olduğuna dikkat çekti.
Vali Güvençer, "Fakülte demek sadece bina demek değil. Bakanlar kurulunda, Yüksek Öğretim Kurumunda, YÖK Senatosundan ve Milli Eğitim Bakanlığından tutun birçok prosedürü var. Bütün bunlar değerlendirilerek bir aşama kaydedilmesi gerekiyor. Kaldı ki Soma’nın eğitimdeki birinci ihtiyacı fakülteden ziyade ilk ve orta öğretimdeki kalitenin arttırılmasıdır. Eğer ilk ve orta öğretimde ihtiyaç varsa fakülteden önce ilk ve orta öğretimin ihtiyacı giderilir. Eğer fakülte kurulacaksa da şartlar buna elveriyorsa mekan bir şekilde yapılır. Boş mekan buldum fakülte yapalım düşüncesi olamaz." dedi.
"Belediye hizmet binasını verelim"
Belediye Başkanı Hasan Ergene, AK Parti İlçe Başkanı Şeref kavruk, CHP İlçe Başkanı Levent Elbinsoy, MHP İlçe Başkanı Vedat Erdem ile Soma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Işık, SOSEV Başkanı Mustafa Bayraktar, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Ayan da fakülte talebini dile getirdi. STK’lar Soma’ya fakülte için ön onayın alındığını sadece fiziki bir bina arayışının ya da mali kaynağın yetersiz olduğuna dikkat çekerek destek istedi. Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene de "Soma’ya fakülte kazandırılması için belediye hizmet binasını verelim biz" dedi.
"Soma OSB’de önemli gelişmeler olmuş"
Soma’ya ikinci kez geldiğine dikkat çeken Vali Güvençer, "Göreve başladığımın ikinci günü buradaydım. Burası üçüncü ilçe ziyaretimiz. Ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. El birliğiyle bu zor günlerin üstesinden geleceğiz. Sabah saatlerinde Soma’ya kazandırılması planlanan Organize Sanayi Bölgesiyle ilgili bir toplantı yaptık. Soma çok çok önemli bir ilçemiz. Ciddi bir enerji yatağı. Yerli üretim yapılması ilçenin değerini bir kat daha arttırıyor. Olmasaydı keşke ama yaşanan maden faciası sadece Türkiye değil dünyanın gündemine oturdu. Bu kazanın sosyolojik ve psikolojik etkilerinin mutlaka giderilmesi gerekiyor. Giderilmezse insani trajedilere sebebiyet verebileceği gibi sosyolojik sıkıntıları da muhtemelen doğuracaktır. Özellikle kazadan sonra hem iş sağlığı ve güvenliği hem de sosyal barış anlamında Soma Türkiye’ye örnek olabilecek bir merkez. Sadece enerji ve ham madde üretimine dayalı değil çeşitli istihdam alanları yaratılması düşüncesi var. O manada da Organize Sanayi Bölgesi adımları atılmış. OSB’de çok tecrübe olmamasına rağmen az zamanda çok iş başarılmış. Örneğini gördüğüm birçok Organize sanayi bölgesine nispeten çok düzgün bir gidiş var. Olabildiğince de hızlı gitmiş. Gördüğüm kadarıyla şimdi imar planı ve altyapı çalışmaları ile tahsis planlamaları var. Genişleme planlaması şimdiden yapılmış bu çok güzel." ifadelerini kullandı.
Vali Güvençer, Soma Adliyesi, Soma Meslek Yüksek Okulu, Muharip Gaziler Derneği, Yeni Hastane, 301 madenci şehidi aileleri için yaptırılan konutlar, Termik Santral ve son olarak 13 Mayıs’taki maden faciasında hayatını kaybeden şehit madencilerin kabirlerini ziyaret ederek Soma programını noktaladı.