Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehzadeler ilçesinde yapımı tamamlanan 560 araç kapasiteli Türkiye’nin en büyük tam otomasyonlu otoparkı törenle hizmete açıldı.
Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından Manisa’ya kazandırılan Türkiye’nin en büyük araç kapasiteli tam otomasyonlu otoparkı, görkemli bir törenle hizmete açıldı. Şehzadeler ilçesi Eski Subay Lojmanları yerine inşa edilen ve Manisalılarda büyük heyecan uyandıran dev projenin açılış törenine Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Tugay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan, Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk, Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, Selendi Belediye Başkanı Nurullah Savaş, Kırşehir Kaman Belediye Başkanı Erhan Talu, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, Genel Sekreter Yardımcıları Yılmaz Gençoğlu, Fuat Uzun, Aytaç Yalçınkaya, MASKİ Genel Müdür Yardımcıları Mahmut Bilgen, Şehnaz Başaran, Erdal Nohutçu, Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Türkgüler, daire başkanları, MHP İl Başkanı Tanju Balatlı, Ülkü Ocakları İl Başkanı Murat Yörük, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ertuğrul Aytaç, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
"OTOPARK SORUN OLMAKTAN ÇIKIYOR"
Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Mehteri konseriyle renklenen açılış töreni, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından törenin açılış konuşmasını yapmak üzere Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün kürsüye davet edildi. Manisa’nın sorunlarını çözmek, çözüm üreten projeler kazandırmak ve şehrimizin kanayan yaralarını sarma işlerinin kendileri için artık rutin bir iş haline geldiğini belirten Başkan Ergün, “Otopark sorunu da, şehrimizin önemli sorunlarından bir tanesi. Bunu göz önünde bulundurarak öncelikle Bülent Koşmaz Otoparkı’nı 435 araç kapasitesiyle şehrimize kazandırdık. Ardından Yarhasanlar Camii Yer altı Otoparkı ile Kültür Sitesi yeraltı otoparklarını yenileyerek toplamda 300 araçlık otoparkı daha vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Turgutlu’da Cumartesi günleri Pazar olması nedeniyle hareketlenen ancak haftanın diğer 6 günü atıl kalan bölgede güzel bir meydan ve yeraltı otoparkı projesini hayata geçirdik. MASKİ ve Oda Dernekler Binası’nın yer aldığı ikiz kuleler projemizin altına yaptığımız 120 araç kapasiteli otoparkımız da bu hafta içerisinde araç kabulüne başlamış olacaktır. Bu otoparka abonelik işlemleri için başvuru alımlarımız da halen devam ediyor” dedi.
MEŞAKKATLİ BİR SÜREÇ GERİDE KALDI
Otopark yapımı için başlattıkları girişimin uzun bir süreç olduğunu anlatan Başkan Ergün, “Açılışını yaptığımız bu dev projemizin temellerini atmak için uzun ve meşakkatli bir süreçten geçtik. Subay Lojmanları’nın bulunduğu bu alanı otopark olarak hizmete açmak için yaptığımız girişimlerden olumlu sonuçlar aldık. 1. Piyade Tugay Komutanlığı ile 2011 yılında protokol imzaladık. İmzaladığımız bu protokol Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nda onay bekledi. Uzun süreçlerin ardından projemize onay aldık. O dönem Manisa Belediyesi olarak bu yer karşılığında 4 milyon lira ödeyerek Batı Kışla içerisine Karargah Binası ve Er Pavyonları yapımını biz gerçekleştirdik. Ayrıca TOKİ-3’te bulunan ve mülkiyeti belediyemize ait olan 24 daireyi de subaylarımıza lojman olarak verilmek üzere tahsisini gerçekleştirdik ve bize bu arsanın teslimi yapıldı” dedi.
PROJE YÜKSELİRKEN ÇEVRE ESNAF VE VATANDAŞ UNUTULMADI
Projeye karşı çıkanların olduğunu da dile getiren Başkan Ergün, “Süreç meşakkatliydi dedik. Bir de zamanında bu projenin yapılmasını istemeyenler oldu. Şehrin içinde kalan ve bakımsız durumda olan lojmanlara ses çıkarmayanlar, hem şehrin otopark ihtiyacına yanıt verecek, hem de Manisa’mıza renk katacak bu önemli projenin yapılmasına karşı çıktılar. Şahsım ve ekibim olarak her zaman vatandaşımızın yüzünü güldürecek, Manisa’nın ve 17 ilçemizin sorunlarını çözerek sizleri mutlu edecek projeler üretmenin çabası içinde olduk. Tam otomatik otoparkımızı planlarken bu çevrede yaşayan vatandaşlarımızı ve esnafımızı da düşünerek projemizi şekillendirdik. Her ne kadar bazıları Manisa’nın bu kadar dev bir otoparka ihtiyacı olmadığını iddia etse de, çok şükür bugün bu yatırımı Manisa’mıza kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.
29 MİLYONLUK TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KAPASİTELİ OTOPARKI
Projenin detayları hakkında bilgiler veren Başkan Ergün, “29 milyon lira bedelle ihalesini gerçekleştirdiğimiz Türkiye’nin en büyük, 560 araç kapasiteli otoparkının temelini hatırlayacağınız üzere 2014 yılının Aralık ayında atmıştık. Burada yaptığımız Otomatik Otopark Sistemi; zemin katta bulunan otopark giriş odalarına sürücüleri tarafından uygun konumda bırakılan araçları, hiçbir operatör müdahalesi olmaksızın otomatik olarak park yerlerine götüren ve geri getirerek çıkış odalarına teslim eden bir sistem. Otomatik Otopark Sistemimizde 7 adet manevra odası bulunmakta. Odalardan hem giriş, hem de çıkış işlemi yapılmakta. Bu sistemle aynı anda 7 tane araç kısa bir sürede tam otomatik otoparka giriş yapabilecek” dedi.
12 KATLI, 560 ARAÇLI
560 araç kapasiteli Otomatik Otoparkın 4 Kat Bodrum, Zemin kat ve Zemin üstü 7 kat olmak üzere toplamda 12 kata sahip olduğunu ifade eden Başkan Ergün, “Otomatik Otopark binamızın toplam inşaat alanı 12 bin 750 metrekaredir. 3 katı yüksekliği 2 metre olan SUV tipi araçlara, 9 katı ise yüksekliği 1,60 metre olan binek tip araçlara yönelik olarak tasarlanmıştır. Ayrıca binanın zemin katında, kapalı bekleme salonu, bilet gişeleri, danışma, tesisat odaları, idari odalar ve teknik mahaller bulunuyor. Tam Otomasyonlu Otoparkımız güvenlik kameraları ile 24 saat boyunca takip edilmektedir. Her araca yönelik yangın söndürme sistemleri, uzaktan izleme ve kontrol sistemleri, elden ve otomatik park ücreti ödeme sistemi ile giriş çıkış odalarında yükseklik ve ağırlık kontrol algılayıcıları, lazer alan tarayıcıları, plaka tanıma kameraları, kullanıcı bilgilendirme ekranları, sesli iletişim sistemi, park yardım kamerası, araç algılayıcı manyetik dedektör gibi en son teknolojiye sahip. Binamızın dışındaysa diğer otoparklara göre daha az yer kaplamasından dolayı ortaya çıkan boş alanları da değerlendirerek peyzaj çalışması yaptık. Bu alanı da halkımızın kullanımına sunduk” diye konuştu.
"KAYBEDEN MANİSA OLUYOR"
Manisa’nın 17 ilçesine en güzel hizmetleri ulaştırmak için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Başkan Ergün, “Elbette eleştirileceğiz, yeri gelecek yanlışımız da olacak sonuçta insanız. Ama eleştiri yapılacaksa bu eleştiriler Manisa’ya fayda sağlayacak yapıcı eleştiriler olmalı. Geçmişteki gibi siyasi kaygılarla imar planlarını reddetmekle bu işler olmuyor. Belediyenin menfaatine olacak plan değişikliklerine itiraz etmek, bir fayda sağlamıyor. Biz eleştirilerin yapıcı olanlarını alıyoruz, dedikodu tarzı söylemlere enerjimizi harcamıyoruz. Çünkü bizim enerjimiz, Manisa’mızın 17 ilçesine en güzel hizmetleri ulaştırmak için var. Bizim enerjimiz, Manisa’nın en uzak ilçesinde yaşayan vatandaşlarımızın yüzünü güldürmek için var. Biz bu tür söylemlere kafa yorup, bunlarla vakit harcasaydık bir arpa boyu yol gidemezdik. O yüzden 2009 yılından beri söylediğim bir söz var; bizim işimiz siyaset değil, hizmet. Hizmet yapacağız, hizmet üreteceğiz ve vatandaşlarımızın yüzünü güldüreceğiz” dedi.
"TRAMBÜS PROJESİNDE İNCE ELEYİP SIK DOKUYORUZ"
Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak daha yapacak çok işleri olduğunu ve yapmaya devam ettiklerini de sözlerine ekleyen Başkan Ergün, “Asfaltından parke taşına, düğün salonlarından itfaiye müfrezelerine, otopark ve meydan düzenlemelerinden gençlik merkezlerine, Katı Atık Bertaraf tesislerinden Atık su arıtma tesislerine, otogardan kent aydınlatmalarına, Çocuk Kültür ve Sanat Merkezleri’nden, Gıda Bankaları’na kadar A’dan Z’ye 17 ilçemizin tamamına hizmet götürüyoruz. Manisa’mız merkezinde yaşanan otopark sorununa yönelik çalışmalarımıza devam ederken, trafik keşmekeşini rahatlatmak için de hummalı bir çalışma halindeyiz. Bu çalışmalarımızdan bir tanesi Elektrikli Otobüs yani Trambüs Projemiz. Bu projemizle ilgili hızlı, kararlı, ince eleyip sık dokuyan bir anlayışla önemli mesafeler kat ettiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. Hedeflediğimiz 2017 yılında Allah nasip ederse, bu projemizi Manisa’da hayata geçirip, özellikle servis saatlerinde yaşanan trafik sıkışıklığını bitireceğiz” şeklinde konuştu.
"KAVŞAK PROJELERİ NEFES ALDIRACAK"
Trafik sorununa çözüm için 5 ilçeye kavşak projesi hazırladıklarını belirten Başkan Ergün, şu bilgileri verdi: “Bunlar artık ihale aşamasında. Saruhanlı, Ahmetli, Salihli, Turgutlu ve Alaşehir ilçelerimize Allah nasip ederse bu senenin son çeyreğinde temellerini atarız diye hedefimizi koyduk. Tabi daha çok Manisa merkezinde yaşanan bir trafik sıkışıklığı söz konusu. Buna da bir çözüm getirmek adına Öğretmenevi Kavşağı’na güzel bir kavşak projesi hazırlanması için proje ihalesine çıktık. Kavşağın 50 metre ilerisindeki İzmir yolu nedeniyle de özellikle sabah ve akşam saatlerinde aşırı bir trafik sıkışması oluyor. Bu sıkışmadan dolayı da vatandaşlarımız mağdur oluyor. Bir takım eskiz çalışmaları kendi ekiplerimizce yapıldı. Güzel çözüm önerileri ürettik. O öneriler doğrultusunda uygulama projesi için çizim ihalesi yapıldı. 75 gün gibi bir sürede bu kavşağın da uygulama projesi çıkar, yapım için keşfe çıkılır ve 2017 yılının başında kavşağın uygulamasına başlarız diye düşünüyoruz. Trafik akışını bozmadan, vatandaşımızı ışıklarda bekletmeyecek şekilde bir çözüm ürettik. Allah nasip eder de projeyi tamamlarsak, o bölgede çok uzun yıllar trafik sorunu olmaz.”
"MANİSA’YA HAYIRLI OLSUN"
Manisa’nın gelecek 30-40 yılının sorunlarını çözecek projeler üretmek için tüm ekibiyle birlikte yoğun bir çalışma içinde olduklarını ifade eden Başkan Ergün, “Çöp sorununu çözecek Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi projemiz hızla yükseliyor. Yeni Büyükşehir Belediye Hizmet Binası Projesi 1 ay içinde tamamlanıyor. Yerin altında 2 bin araçlık otoparkıyla, bin tezgahlık pazaryeriyle, 800 kişilik kongre merkeziyle Temmuz ayında projemizi kamuoyuna sunacağız. Sümerbank arazisine yapılacak olan yatırım projeleri bitti. Yapım ihalesine bu ay çıkıyoruz. MASKİ Genel Müdürlüğümüz atık su arıtma tesislerini ve altyapı projelerini bir bir hayata geçiriyor. Çevre, sağlık, 100 aracın üzerinde bir araç filosuyla ulaşım konularının çözüldüğü, engelsiz kent, yeşil alan ve sosyal alanların olduğu bir Manisa için proje üretmeye devam edeceğiz. Bu duygularla Türkiye’nin 560 araçlık en büyük otomasyonlu otoparkının Manisa’mıza hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
VALİ BEKTAŞ’TAN BAŞKAN ERGÜN’E TEBRİK
Başkan Ergün’ün konuşmasının ardından Manisa Valisi Erdoğan Bektaş kürsüye davet edildi. Ciddi bir süreçten sonra önemli bir hizmetin Manisa’ya kazandırıldığını belirten Vali Bektaş, “Manisa gibi hızlı büyüyen şehirlerde trafik ve otopark sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu güzel hizmetin, bu büyük hizmetin Manisa’ya kazandırılmış olmasından dolayı mutluyum. Başkanımızı, ekibini ve çalışanlarını kutluyorum. Manisa’ya hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Konuşmaların ardından Türkiye’nin en büyük otomasyonlu otoparkının açılış kurdelesi okunan dualar ve kesilen kurbanlarla birlikte Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve protokol üyeleri tarafından kesildi. Kurdele kesilmesinin ardından Başkan Ergün, konuklarına dev eseri gezdirdi.
TAM OTOMASYONLU OTOPARK ÜCRETLERİ BELİRLENDİ
Dev eseri inceleyen ve sistemin nasıl işlediğini inceleyen Manisalılar ve protokol üyeleri, böylesi önemli bir eseri Manisa’ya kazandırmasından dolayı Başkan Ergün’e teşekkür etti. Öte yandan Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin kente kazandırdığı dev otoparkta ücretlendirme şu şekilde belirlendi: 0-3 saat arası 5 TL, 0-6 saat arası 8 TL, 0-9 saat arası 12 TL, 0-12 saat arası 15 TL, 0-24 saat arası 20 TL