Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Gediz Havzası’nın temizlenmesi yolunda önemli çalışmalara imza atıyor. Manisa merkezde bulunan eski atıksu arıtma tesisinin yerine, 30 yıllık süreyi garanti altına alacak çevre dostu ve çağın teknolojisine uygun bir tesis inşa ediliyor.
Manisa’da çevre sorunlarını ortadan kaldırmak için inşa edilen atıksu arıtma tesisinde çalışmalar devam ediyor. İnşaat çalışmalarının hızlı bir şekilde ilerlediği Manisa’daki tesiste idari bina, havalandırma havuzlarında ileri biyolojik arıtmanın sağlanabilmesini sağlayan blower binası, ince ızgara ve kum tutucu ünitenin betonarme imalatları tamamlandı. Kurulacak sistemle birlikte bölge sınırları içerisindeki kanalizasyon sisteminin bağlanacağı tesiste, günlük tüketim sonucunda oluşan evsel nitelikli atık sular çevreye zarar vermeden kanalizasyon sistemi ve terfi pompa istasyonlarıyla toplanarak arıtılacak. Tesisin tamamlanması ile birlikte Manisa merkezin atıksuları çevreye zararlı unsur olmaktan çıkacak.
Manisa Atıksu Arıtma Tesisinin ihalesi 30 Nisan 2015 tarihinde yapılırken, 30 Temmuz 2015 tarihinde yer teslimi yapıldıktan sonra çalışmalara başlanmıştı. Sözleşme bedeli yaklaşık 41 milyon TL olan işin bitiş süresi ise 600 gün.
MANİSA’NIN 30 YILI GARANTİ ALTINDA
İhtiyacı karşılamayan eski atıksu arıtma tesisinin yerine yapılmaya başlanan tesisin tamamlanması ile birlikte Manisa merkezin 30 yılı garanti altına alınacak. 4 futbol sahası genişliğinde bir alana inşa edilen tesisin birinci aşaması 2026 yılına kadar olan dönemi kapsayacak. Bu döneme kadar olan süreçte 475 bin nüfusa hitap edecek tesiste günlük 80 bin metreküp su arıtılacak. 2026’dan 2050 yılına kadar olacak ikinci aşamada ise 960 bin nüfusa hitap edecek tesis günde 160 bin metreküp atıksuyu temizleyecek.
TESİSTE BULUNACAK DİĞER SİSTEMLER
Tesiste iş kazalarının önüne geçmek amacıyla 1 takım Gaz Algılama, Ölçüm ve Güvenlik Sistemi bulunacak. Ayrıca elektrik kesintilerinin tesisin çalışma sisteminde bir aksatma oluşturmaması adına, 1 takım Jeneratör olacak. Bununla birlikte kurulu gücü 1,5 Megavat olan Güneş Enerjisi Sistemi kurulmasının yanında çamur bertarafı için ise 1 adet Solar Kurutma Sistemi yapılacak.
SORUMLUĞUMUZUN FARKINDAYIZ
MASKİ Genel Müdürlüğü Atıksu Arıtma Daire Başkanı Ali Öztozlu Manisa Merkezde inşaatı devam eden Atıksu Arıtma Tesisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Öztozlu, “2 yıllık süreçte atıksu arıtma tesislerinin inşaatına hız verdik. Ege Bölgesi’ndeki atıkların çevreye zararlı unsur olmasını engellemek için modern tesisler inşa ediyoruz. Manisa, İzmir, Kütahya ve Uşak’ın Gediz Havzası’na sınırı bulunuyor. Ancak bizim Manisa olarak Gediz Havzası’na 17 sınırımız var. Bu yüzden sorumluluğumuzun farkında olarak çalışıyoruz. Ekolojik yapıyı koruyarak, daha temiz bir Manisa ve daha temiz bir Ege Bölgesi için gece gündüz görev yapıyoruz. Manisa merkezde yer alan eski tesis artık işlevini yerine getiremiyordu. Yaptığımız çalışmalar ve planlamalarla Merkezdeki atıksular,tesis tamamlandıktan sonra 2050’ye kadar sorun oluşturmayacak. Tesisin ekonomik boyutundan bahsetmek gerekirse, 2015’in Temmuz ayında yer teslimini yaptığımız projenin sözleşme bedeli 41 milyon TL. Böylesine büyük bir yatırımın herkese hayırlı olmasını diliyoruz.” açıklamasını yaptı.
İller Bankası’ndan alınan kredi ile yapımına başlanan tesiste kontrollerde düzenli olarak yapılıyor. İller Bankası Genel Müdürlüğü’nden Jeoloji Mühendisleri Halil Danacı ve Buket Sonkaya, İnşaat Yüksek Mühendisi Dr. Çelebi Mertoğlu; İller Bankası İzmir Bölge Müdürlüğü’nden Jeoloji Mühendisi Avni Özlen, Jeoloji Yüksek Mühendisi Bülent Akkaş ve İnşaat Mühendisi Cem Ata tesisi ziyaret etti. İller Bankası’ndan gelen ekibe MASKİ Atıksu Arıtma Daire Başkanı Ali Öztozlu, İnşaat Mühendisi Uğur Topkaya, Jeoloji Mühendisleri M. Kemal Açıkgöz ile Özge Şamlı eşlik etti. Ekiplerin incelemede bulunduğu tesiste jetgroutlar ile ilgili standart testler yapıldı.