Manisa’nın Salihli ilçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir, sert çekirdekli meyve ağaçlarında yaşanan sorunla ilgili üreticilere uyarılarda bulundu.

Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir, “Sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma hastalığı etmenleri gözlerden, çatlaklardan, yaralardan ve budama yerlerinden bitkiye girer ve kışı kanserlerin kenarlarındaki kabuk dokusunda, sağlıklı gözlerde ve sistemik olarak iletim demetlerinde geçirir. İnce dallarda ve genç sürgünlerde enfeksiyon, genellikle yaprak dökümü sırasında ve kış aylarında meydana gelir. Bakteriler dallara göz diplerinden, budama yerlerinden ve yaprak izlerinden girer. Bakteri hücreler arasında hareket eder. Kabuk ve iletim demetlerine kadar ilerleyebilir. Ana dal ve gövdede soğuk kış periyotunda kanser gelişimi yavaş olup, ilkbaharda kanser oluşumu hızla ilerler. Bakteri ilkbaharda kanserde çoğalmaya başlar ve yağmurla çiçeklere ve yapraklara yayılır. Bakteriler başta kiraz ve kayısı olmak üzere, şeftali, erik gibi sert çekirdekli meyve türleri ile armut, badem ve ceviz gibi bitki türlerinde zarar yapmaktadır. Hastalığa karşı öncelikle, hastalıksız çöğür ve gözler kullanılarak üretilen sağlıklı fidanlar kullanılmalı, budamada kullanılan aletler her seferinde yüzde 10’luk sodyum hipoklorite (çamaşır suyu) daldırılarak dezenfekte edilmeli, ağır enfekteli ağaçlar sökülüp yakılmalı, kanserli dallar sonbaharda ilaçlamadan önce, enfekteli kısmın 30-60 cm altından kesilerek yakılmalıdır” dedi.

Kimyasal mücadelede ise ilaçlama zamanının önemli olduğuna dikkat çeken Demir, “1. ilaçlama, sonbaharda yaprakların yüzde 75’i döküldüğünde, yüzde 3’lük bordo bulamacı ile, 2. ilaçlama ise, ilkbaharda gözler uyanmadan önce pembe tomurcuk döneminde yüzde 1’lük bordo bulamacı ile yapılmaktadır” diye konuştu.