Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün faaliyete geçirdiği Salihli Atıksu Arıtma Tesisi, ilçenin atık sularını bertaraf ederek Gediz’i temizliyor.
Büyükşehir Kanunu ile birlikte MASKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde işletilmeye başlanan atıksu arıtma tesisleri, başta Gediz olmak üzere Manisa’nın nehirlerini temizlemeye devam ediyor. Manisa’nın Büyükşehir olmasıyla birlikte MASKİ’nin devralarak işletmeye aldığı Salihli Atıksu Arıtma Tesisi, ilçenin atıksularının doğaya ve insana zarar vermemesi için tam randımanlı çalışmasını sürdürüyor. 6,8 hektarlık alan üzerine kurulan ve işletimi ile birlikte 25 milyon TL’ye mal olan Salihli Atıksu Arıtma Tesisi, 2025 yılına kadar 140 bin kişilik nüfusa hitap edecek şekilde ve ilçenin atıksu kapasitesini karşılayacak düzeyde tasarlandı. Uzun havalandırmalı aktif çamur prosesiyle çalışan tesiste, günlük ortalama 20 bin metreküp atık su arıtımı yapılıyor.
Manisa atıksu kirliliğinden arınıyor
MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Şehnaz Başaran, “Manisa’mızı besleyen Gediz Nehrimizin temizlenmesi yolundaki en önemli adımlardan biri olan Salihli Atıksu Arıtma Tesisi, gerekli işletme maliyetini karşılayarak 2014 Mart ayından bu yana Genel Müdürlüğü’müzce işletiliyor. Tesisimizde şuan çeşitli görevlerde 10 personelimiz çalışıyor. Aynı zamanda tesisimiz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen ‘Atıksu Arıtma Tesisi Kimlik Belgesi’ ve ‘Geçici Faaliyet Belgesi’ne sahip. ‘Çevre İzni’ alma yönündeki çalışmalarımız da devam ediyor. Bu izin alındıktan sonra, Çevre Kanunu kapsamında Atık su Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden faydalanılarak, aylık elektrik tüketim bedellerinin yüzde 50’lik kısmının geri ödenmesi sağlanacak. Mevcut tesislerimizin yanı sıra, yenilerini de inşa ederek ilimizi atıksu kirliliğinden arındırmak için aralıksız çalışıyoruz” dedi.