Sarıgöl’de 2016 yılı ürünü olan Trakya İlkeren üzümleri olgunlaşarak tüketilmeye başladı.
Sarıgöllü üzüm üreticisi Fatih Akın tarafından evinin önünde yetiştirilen Trakya İlkeren türü çekirdekli üzüm geçen yıla oranla 15 gün önceden olgunlaşmaya başladığını belirterek, "Trakya İlkeren türü üzümüm 2015 yılında haziran ayının 15’inde olgunlaşma gösterdi. Bu yıl ise, 15 gün önceden olgunlaşmaya başladı. Sarıgöl’de ilk üzümü yemenin mutluluğunu yaşadım." dedi.
SARIGÖL’DE DOKUZ TÜR ÜZÜM YETİŞTİRİLİYOR
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Sarıgöl’de 90 bin dekarlık üzüm alanın bulunduğunu belirterek, "Sarıgöl’de ekonomik değeri yüksek olan çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümleri ağırlıklı olarak yetiştirilmekte. Sultaniye üzümlerimiz hem yaş, hem de kuru olarak değerlendirilmekte. Sultaniye üzümlerimiz aynı zamanda şaraplık olarak da değerlenmektedir. Sarıgöl’de doğa afetlerinin olmadığı yıllarda rekoltemiz 350 bin tona ulaşmakta. Sultaniye üzümlerimizin yüzde 80’i yaş olarak tüketilmektedir." dedi.
Ülgen, Sarıgöl Ovası’nda Sultaniye üzümlerinden ayrı olarak son 15 yılda çekirdekli sofralık dokuz tür üzüm çeşidi yetişmekte olduğunu belirterek, "Sarıgöl’de son 15 yılda tütün ekim alanları tesviye edilerek üzüm bağlarına dönüştürüldü. Sarıgöl’de çekirdekli üzüm türlerinden olan Gripson, Trakya İlkeren, Ata Sarısı, Süperyol, Michell Perrera, Mevlana, Red Globbe, Alfonso, Mevlana Siyah olarak dikimleri yapıldı. Bu tür üzümlerden Trakya İlkeren ve Süperyol çeşitleri haziran ayında olgunlaşmaya başlar." diye konuştu.