Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde yılın ilk üzüm hasadı yapıldı. 90 bin dekar alanda ekili üzüm bağlarından bu yıl 30 bin ton civarında rekolte beklendiği açıklandı.
Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde yılın ilk üzüm hasadı yapıldı. Üzüm üreticisi Serdar Çakan yetiştirdiği meşhur Sultani cinsi ilk mahsül üzümü hasat ederek kurumaya bıraktı. Yaşanan doğal afet sonucu bölgede verimin yüzde 40 oranında düştüğünü belirten üzüm üreticisi Çakan, çiftçiliğin zor ve meşakkatli bir iş olduğunu belirterek, "Her mevsim doğal afet korkusunu yaşıyoruz. Bu yılda don ve dolu nedeniyle bağlarda yüzde 40 oranında bir kayıp meydana geldi. Yine de emeğimizin karşılığını alacağımızı umut ediyoruz." dedi.
Saruhanlı’da rekolte beklentisi 30 bin ton
İlçede üzüm hasadının başlaması ile birlikte bağları dolaşan ve üreticilerden bilgi alan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, "Saruhanlı genelinde 90 bin dekar alanda çiftçilerimiz bağcılık ile uğraşıyor. Kışın budama ile başlayan, gübreleme ile devam eden onca uğraş ve emeğin sonunda bunun ilk meyvesini hasat etmek çok onurlu ve gururlu bir tablo. Ancak yaşanan doğal afetler çiftçilerimizin bu emeğinin bir bölümünü alıp götürüyor. Bu yıl bölgemizde 45 bin ton olmasını beklediğimiz rekolte, yaşanan don ve dolu olaylarının ardından tahminen 30 bin tona kadar geriledi." diye konuştu.
Çiftçi 5 TL fiyat bekliyor
Bağcılığın zor bir uğraş olduğunun altını çizen Oda Başkanı Okur, "Zirai ilaç, gübre, mazot ve bağ bakım giderleri çok fazla. Yapılan bunca emeğin karşılığını alabilmek için kuru üzüm fiyatının en az 5 lira olması gerekiyor. Bizim ve üreticilerin beklentisi bu yönde. Bu nedenle üzüm üreticilerimize ürünlerini açığa dökmemeleri yönünde sürekli uyarıda bulunuyoruz. Biz görevimizi yaptık. Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az. Üreticinin üzümünü emanete dökmesi pazarlık şansını ortadan kaldırıyor. Ayrıca fiyatın düşmesinde etkili oluyor. Yani açıkçası bütün koz tüccarın eline geçiyor. Ancak üretici üzümünü açığa dökmezse bunun faydasını görür" dedi.
Saruhanlı’da ürün az ama kaliteli
Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzümde, üreticilerin çok yaygın kullandığı, bağda salkım güvesine karşı önerilen chlorpyrifos-ethyl etkili maddeli perparatların Avrupa Birliği üzüm maksimum kalıntı limitini 0.5 ppm’den 0.01 ppm’e düşürme kararı aldığını, yeni değerlerin 10 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe girdiğini de ifade eden Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, "Saruhanlı bölgesinden Alaşehir’deki laboratuarlara 20’nin üzerinde numune gönderdik. Gelen sonuçlara baktığımızda bölgemizde yetiştirilen üzümlerde kalıntı oranı AB’nin istediği standartlarda. Yani 0.01 ppm’e kadar düştüğü görülüyor. Saruhanlılı üreticilerimiz artık bilinçli ilaç kullanımına başladı. Böyle olunca da ortaya kaliteli ürün çıkmaya başladı. İleriki yıllarda ilaç kullanımını ortadan kaldırarak organik ürün üretimine doğru gideceğimizi umut ediyorum" diye konuştu.