Manisalı İşadamı Yüksek İnşaat Mühendisi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Manisa Şubesi Kurucu Başkanı Abdullah Tekin, 15 Temmuz öncesi ve sonrasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
İnşaat Yüksek Mühendisi Manisalı İşadamı Abdullah Tekin 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tekin, "Türkiye 15 Temmuz sonrasında zor günler geçirdi. Fakat yaşanan her sorunun başarıyla üstesinden gelindi. Türkiye’de 15 Temmuz öncesi ve sonrasıyla ilgili bilgi verecek olursak; Türkiye tarihinin en büyük darbe girişimine maruz kaldık. Milletimizin dimdik ayakta durmasıyla bu darbe girişimi püskürtülmüş, bu hain oyundan milletçe başarılı bir sonuçla çıkılmıştır. Bu kapsamda yaşamını yitiren şehitlerimize Allah’tan rahmet, hali hazırda tedavisi süren yaralılarımıza yüce Allah’tan şifalar diliyorum. Cenabı Allah’tan bir daha böyle kötü günleri milletimize yaşatmamasını diliyorum.” dedi.
“Ne kadar şükretsek az”
Ekonomi ile ilgili 15 Temmuz öncesi ve sonrası durumlara da değinen Tekin, “Milletimizin tarihinde hatta dünya tarihinde de hiç akla hayale gelinmeyecek bir kalkışmayla yüzleştik. Helikopterlerden, tanklardan insanların üzerlerine yağmur gibi bombalar yağdırıldı. Sabaha karşı da Allah’ın izniyle milletin desteğiyle darbe girişimi püskürtüldü. 16 Temmuz’da ise, öğleye doğru Türkiye’deki esnafların çoğu halkın hizmetine kesintisiz olarak devam etti. Böyle bir tablodan böyle bir geceden sonrada Allah’a hamd olsun, o darbe püskürtülüyor her şey normale dönüyor biz böyle bir milletiz ne kadar şükür etsek az. Yani yaraları hızlı bir şekilde sarıyoruz.” diye konuştu.
“Tüm dünyaya mesaj verdik”
“Yine 15 Temmuz’un hemen akabinde ülkemizin ve dünyanın önemli projelerinden birisi olan 3’üncü boğaz köprüsü Türkiye’nin ve dünyanın hizmetine açıldı” diyen Tekin şunları söyledi:
“Aynı zamanda dünyanın en büyük köprülerinin arasına girecek olan, Çanakkale Köprümüzün de inşaatına başlama tarihi Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım tarafından açıklandı. Böyle ciddi yatırımlara hız kesmeden devam ediliyor olması, yurtiçi ve yurtdışında ülkemizin ekonomik istikrarına olan güvenini arttırdı. Yurtiçinde birçok vatandaşımız bu güvene dayanarak dövizlerini TL’ye çevirdiler. Bununla birlikte 15 Temmuz sonrasında birçok yabancı yatırımcıda ülkemize döviz girişi yaptı. Döviz kuruda 15 Temmuz’dan kısa bir süre sonra aynı değerleri gördü. Türk liramız herhangi bir değer kaybetmemiş oldu. Ülkemizdeki yatırımların hız kesmeden devam etmesi, yerli ve yabancı yatırımcıların üretim ve istihdamlarına devam etmesi küresel aktörlerinde dikkatini çekti. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin de Kıbrıs Barış Harekatından sonra bölgemizde en kapsamlı ve başarılı bir operasyon yürütmesi yine ülkemizin darbe girişiminin hemen akabinde dünya gündemine oturmasında etkili oldu. Bunu da dünya lideri Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a G20 zirvesinde gösterilen ilgiyle yakinen görmüş olduk.”
“Teşvikler FETÖ darbesinin yaralarını sarmakta etkili”
15 Temmuz Fetullahçı Terör Örgütü darbe girişiminin hemen ardından hükümetin sanayi ve tarım alanında ciddi teşvikler açıkladığını vurgulayan Tekin, “Bununla beraber vergi ve SGK borçlarının yapılandırılması, faizlerinin silinmesiyle ilgili hükümetimiz ciddi adımlar attı. Bu da piyasalarda olumlu karşılandı ve önümüzdeki günlerde bunun ekonomimize ciddi anlamda katlı sağlayacağını ümit ediyoruz. Yine 15 Temmuz’un akabinde Sayın Cumhurbaşkanımızın konut kredilerinin düşürülmesiyle ilgili bankalara yaptığı çağrı piyasalara olumlu yansıdı. 15 Temmuz öncesinde 1.2 bandındaki konut kredileri 0.9 bandına düştü. Dolayısıyla vatandaşlarımızda konut ve emlak alma eyilimi artış gösterdi. Bunun da önümüzdeki günlerde ekonomimize katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
İmar çağrısı
Tekin açıklamasını şöyle tamamladı: “15 Temmuz öncesi ve sonrası ekonomik değerlendirmeleri yaparken inşaat sektöründe faaliyet göstermem hasebiyle Manisa’mızla ilgili de bir takım açıklamalar yapmayı uygun görüyorum. Malum daha önceki dönemlerde de yaptığımız açıklamalarda Manisa’mızın acil olarak yeni imar planına ihtiyacı olduğunu vurgulamıştık. Tabi bu imar planı yapma yetkisi Büyükşehir Belediyemizde. Büyükşehir meclisimiz uzlaşma sağlayarak 1/5000 nazım imar planını yapması gerekir. Aksi halde Manisa’mızda kira ve gayrimenkul fiyatları artış gösterecek aynı zamanda Manisalı müteahhitler de kendilerine yeni bölgelerde iş arayışına başlayacaktır.”