Turgutlu Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Turgay Şirin başkanlığında Eylül ayı toplantısını gerçekleştirdi. Başkan Şirin’in ilçe ve ülke gündemine dair konuşma yaptığı gündemde 6 madde görüşülerek karara bağlandı.
Gündemde yer alan 6 maddenin görüşüldüğü Eylül ayı meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Turgay Şirin, ülke ve ilçe gündemine dair açıklamalarda bulundu. Konuşmasına 7 Eylül Turgutlu’nun düşman işgalinden kurtuluşuna yönelik açıklamalarıyla başlayan Başkan Şirin, “Sizlerin nezdinde bir kez daha düşman işgalinden kurtuluşumuzun yıldönümünü kutluyorum. Ülkemizin içerisinde bulunduğu hassas dönem itibariyle geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da eğlenceye yönelik etkinlik yapmama kararımızı kamuoyuyla paylaşmıştık. Elbette gönlümüz ister ki Şanlı Türk Tarihimiz içerisinde 30 Ağustos Zafer Bayramlarımızı, 7 Eylül Düşman İşgalinden Kurtuluş Günlerimizi neşeyle, mutlulukla kutlayalım. Ancak hem şehitlerimizin aziz hatıralarına saygımızdan, hem de şehit ailelerimizin taze olan acılarını görmezden gelmemek adına aldığımız bu karar halkımız nezdinde de kabul görmüştür. Bizlere olan güvenlerini kararımızı destekleyerek ortaya koyan değerli hemşerilerimize sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür etmek isterim. Umuyorum ki şehit acılarıyla sarsılmadığımız, huzurlu ve mutlu yarınlara yakın zamanda kavuşacak, tüm milli bayramlarımızı adına yakışır şekilde ortak paydamız ve ortak sevdamız Turgutlu’da da kutlayacağız” dedi.
Başkandan milli heyecana davet
Konuşmasına Turgutlu’nun 15-16 ve 17 Eylül tarihleri arasında ev sahipliği yapacak olduğu A Milli Erkekler Voleybol Şampiyonası 2. Etap karşılaşmasına yönelik devam eden Başkan Şirin, “Bu konuda başta Sayın Kaymakamımız olmak üzere mülkü amirler olarak periyodik aralıklarla toplantılar gerçekleştirdik. Burada önemli olan her zaman ifade ettiğim gibi ilçemizin adının spor alanında daha fazla anılmasıdır. Milli heyecanı yaşayacağımız karşılaşmaların da önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Kurumlar arası işbirliği ile ses getireceğine inandığımız bu karşılaşmaların hazırlıkları sürmektedir. Bu konuda Turgutlu Belediyesi olarak destek verdiğimizin, siz değerli meclis üyelerimizin de destek vereceğinden şüphe duymadığımı ifade etmek isterim” diye konuştu.
Başkan meclis üyelerinin bayramını kutladı
Son olarak yaklaşan Kurban Bayramı’na yönelik konuşan Başkan Şirin, “Çok şükür bir bayrama daha kavuşuyoruz. Önümüzdeki haftamızı Kurban Bayramı ile geçireceğiz. Dileğim odur ki Mübarek Kurban Bayramımız hoşgörünün, sevginin ve kardeşliğimizin pekiştirilmesine vesile olsun. Toplumsal birliktelik ve sosyal yardımlaşmamıza katkı sunsun. Sizlerin huzurundan tüm Turgutlulu hemşerilerimin mübarek Kurban Bayramı’nı şimdiden en içten dileklerimle kutluyor, Manisa’ya ülkemize ve Türk İslâm Âlemi’ne sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini niyaz ediyor, sizlerin de bayramınızı sevdiklerinizle huzur ve mutluluk içerisinde geçirmenizi diliyorum” şeklinde konuştu.
İlan Reklam ve Tabela Yönetmeliği güncellendi
2016 Ağustos Ayı Meclis Toplantısı’na Ait Toplantı Tutanağı ve Meclis Kararlarının görüşülmesiyle başlayan gündemde Başkan Şirin tarafından 2016 Yaz Dönemi Denetim Raporu hakkında meclis üyelerine bilgi verildi. Gündemin 3. maddesi olan ve toplantı devamsızlığı bulunan AK Partili Meclis Üyesi Mesut Özdamar’ın mazereti görüşüldü. Özdamar’ın babasının rahatsızlığı dolayısıyla geçmiş toplantılara katılamadığını belirttiği mazereti kabul edilirken, Belediye Başkanı Turgay Şirin de Özdamar Ailesine geçmiş olsun dileklerini iletti. Gündemin 4. maddesi olarak Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’nın maddi yetersizliklerden dolayı hizmet alımı desteğine yönelik protokol yapılması hususunda Belediye Başkanı Turgay Şirin’e yetki verilmesi görüşüldü. Madde oy çokluğu ile kabul edildi. Gündemin 5. maddesi ise Turgutlu Belediyesi İlan, Reklam ve Tabela Yönetmeliğinin 39. Maddesine İstinaden Yaptırım ve Cezalar oldu. Konuya yönelik bilgi veren Başkan Şirin, konunun denetim raporunda teklif ve tavsiye anlamında yer aldığını söyleyerek, “İlan, reklam ve tabelalara yönelik ceza uygulamalarına dair 3 Temmuz 2012 tarihinde kabul edilen encümen kararı söz konusu. Kararda kabahatler kanununa göre aykırı davrananlardan her yıl belirlenecek miktarda 170 TL, her yıl belirlenecek para ceza öngörülürken, denetim raporunda ise alınan kararın yönetmelikle uyuşmadığı belirtilmiştir. Bizlerden istenen yönetmeliğe ek b bendi eklenmesidir. Reklam sahibi firmaya 1.000 TL ceza uygulanır şeklinde ek olacaktır. Belediyenin gösterdiği ve izin verdiği alanlar dışında el ilanı, broşür ve her türlü tanıtım materyalini dağıtan reklam sahibi firmaya ceza uygulanır şeklindeki hükme ek yapılacaktır. Kaldı ki bu zamana dek uygulanan miktar budur. Uygulamayı yasal zemine oturtarak eksikliği gidereceğiz. Bunun yanı sıra ilanlar hem çevre kirliliğine sebebiyet vermekte hem de rahatsızlık boyutuna ulaşmakta. Konuya dair yargıya kadar giden süreçler yaşanırken, sonuçlar da lehimizedir. Özellikle büyük market ve büyük firmaların uyguladığı bu durumda önemli olan rakamı yüksek tutarak caydırıcılığı sağlamaktır” dedi.
AK Parti Gurubu adına konuşan İsmail Parmaksız da her yıl enflasyon oranında artış sağlanmasını teklif ederken, ceza miktarı her yıl tarifeler komisyonunda sevk edilerek görüşülmek ve karara bağlanmak üzere oybirliği ile kabul edildi.
Meclisin son gündem maddesi olan ‘Muhtelif Taşınmaz Satışları İçin Belediye Encümenine Yetki Verilmesi’ ise oy çokluğu ile kabul edildi.