Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) ve Foça Belediyesi işbirliği ile düzenlenen Zıpkınla Balık Avı Kulüplerarası Türkiye Şampiyonası’nın eleme grubu müsabakalarında ilginç bir olay yaşandı. Yarışma sırasında Manisalı sporcular deniz altında ölmek üzere olan bir karabatak kuşunu görünce, yarışı bırakıp kuşun hayatını kurtardı.
TSSF’nin 2016 yılı planlı faaliyet programlarından olan Zıpkınla Balık Avı Kulüplerarası Türkiye Şampiyonası elemelerinin birinci etabı Foça’da gerçekleştirildi. Birinci etap elemelerine İzmir, Manisa, Aydın ve Bodrum’dan gelen 17 kulüp adına yarışan 67 sporcu katıldı. Elemelerde Manisa’yı 6 takım temsil etti. Yarışma sonunda Manisa Yüzme, Su Sporları ve Gençlik Spor Kulübü birinci olurken, takım sporcusu Gökay Gülhep de bireysel kategoride birinciliği elde etti.
YARALI KUŞU KURTARMAK İÇİN YARIŞMADAN VAZGEÇTİLER
Yarışma sırasında Manisa Nilüfer Spor Kulübü sporcusu Ali Uysalman deniz altında ölmek üzere olan bir karabatak kuşu fark etti. Uysalman takım arkadaşları ile birlikte yarışmayı bırakarak yaralı kuşu sudan bota çıkardı. Boğazına ve kanatlarına olta iğnesi dolanan kuşa ilk müdahaleyi aynı zamanda veteriner hekim olan sporcu Necati Poyraz yaptı. Uzun süren müdahalenin ardından karabatak kuşunun hayatı kurtarıldı. Sporcular daha sonra kuşu doğaya bıraktı. Yaralı kuşu kurtaran Manisa Nilüfer Spor Kulübü’ne fair-play ödülü verildi.
SAVAŞ DUMAN’DAN TEBRİK
Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Savaş Duman, yarışmada fair-play ödülünü alan Manisa Nilüfer Spor Kulübü sporcusu Necati Poyraz’ı ve TSSF Manisa İl Temsilcisi Hayri Tokmakçı’yı makamında ağırladı. Ziyarette İşletmeler Şube Müdürü Hüseyin Sökmen de yer aldı. Savaş Duman, yaralı karabatak kuşunun hayatını kurtaran Necati Poyraz’ı tebrik ederek, teşekkür plaketi verdi.
Şampiyonada yaşadığı olayı anlatan Sporcu Necati Poyraz, “Türkiye şampiyonasında yarışma esnasında yarışmayı bırakan sporcu arkadaşımız Ali Uysalman uçamayan yaralı bir karabatak görüyor. Onu suyun altında yakalıyor ve bota alıyor. Kuşun iğne yuttuğunu tespit ediliyor. Ondan sonra biz kendi imkanlarımızla müdahalede bunulduk. Ben de veteriner hekimim. Orada iyi ve doğru bir müdahalede bulunduk. Kuşun yuttuğu ineği çıkardık. Ondan sonra kuşu öptük ve doğaya bıraktık ne mutlu bizlere” diye konuştu.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Savaş Duman ise şöyle konuştu:
“Zıpkınla balık avında derece yapan kulübümüze ve sporcularımızı tebrik ediyorum.Tabi bu eleme esnasında Necati beyin başına gelen olay da ilginç. Gerçekten çok güzel bir duyarlılık örneği. O an yarışmayı bırakıp bir canlının hayatını kurtarmaları çok güzel bir şey. Sporda böyle fair-play örnekleri ve centilmence davranışların olmasını temenni ediyoruz. Spor bir yarışma, başarı kazanmak için yapılır ama bu spor bilincini bu ahlak bilincini ve fair-play bilincini alan sporcularımız bunun sadece başarıdan ibaret olmadığını, bunun yanında bir duyarlılık olmasını gerektiğini göstermiş oldular. Necati beyi ve diğer arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum.”