TSK içinde bir grup tarafından başlatılan darbe teşebbüsü üzerine ülkenin her yerinde başlatılan alanlara çıkma ve darbeye karşı gösteriler sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere birçok Bakan’ın halka yaptığı gece nöbeti çağrısı üzerine ülkenin dört bir tarafında yeniden meydanlara inen halk kitleleri darbeye tepki ve protesto gösterilerine devam ederken Ak Parti Mardin teşkilatı binası önünde nöbetini sürdürdü.
Mardin Ak Pati İl Başkanı Mehmet Ali Dündar yaptığı konuşmasında “Selam olsun bu birliğinize, selam olsun bu ilginize ve selam olsun bu birlikteliğinize, hoş geldin Mardin. Darbecilerin korkulu rüyası, bu ülkenin çimentosu, Mezopotamya’dan fışkıran engin yürekler hoş geldiniz, şeref verdiniz. Demokrasi nöbetiniz kutlu olsun hayırlı olsun. 18 gün oldu hala meydanlardasınız. 18 yıl olsa yine burada olacaksınız. 18 gündür yorulmadınız, 18 yıl olsa yine yorulmayacaksınız. Çünkü siz Mardin’in sahiplerisiniz, çünkü sizi bu ülkenin sahiplerisiniz, çünkü siz ümmetin sahiplerisiniz. Mardin halkı meydanlara sahip çıkarak aydınlığın gelişini müjdeledi. Bu sizin kutlu davanızda bu ülkeye sahip çıkmanın ne demek olduğunu, vatana sahip çıkmanın ne demek olduğunu bütün dünyaya gösterdiniz” dedi.
Ak Parti Milletvekili Orhan Miroğlu Yaptığı konuşmada “nöbetimizin 18. Günündeyiz. Üç-beş gün daha bu meydanlar da beraber olacağız. Sonra başkomutanımızın verdiği talimat gereği pazar günü İstanbul’da büyük mitingimizle birlikte bu son 20-25 günü demokrasi tarihine bırakarak yolumuza devam edeceğiz. Değerli İl başkanımızın da söylediği gibi artık yaşadığımız şehirlerin sokaklarını meydanlarını yeniden düşünmenin zamanıdır. Bir caddemizin ismine bugün Artuklu Belediye Meclis Üyelerimiz karar verdiler ve değerli Valimiz Mustafa Yaman’ın ismini verdiler. Bu bize şunu gösteriyor, Eskiden demokrasi için gelecek için bir ülkenin mutluluğu için çok önemli işler yapanlar, sanatçılar, ressamlar ve aklınıza gelebilecek yaratıcı ne kadar insan varsa onların hatırlanması ve onların unutulmaması için maalesef sevgili Mardinliler vefatları beklenirdi. Yani bir büyük yazar bir büyük ressam yani demokrasi için çok önemli işler yapmış politikacı ismi bir yere verilecekse vefat etsin sonra ismini bir yere verelim denirdi.
Şimdi bu meydanlardaki direnişimiz, bu meydanlardaki duruşunuz bütün Türkiye çapında bu iyi olmayan geleneği değiştirdi. Boğaziçi köprüsünün ismini değiştirerek şehitler köprüsü yaptık. Kızılay meydanını şehitler ve demokrasi meydanı yaptık. Bu caddeyi Mustafa Yaman Caddesi yaptık. Ne için çünkü Mustafa Yaman kardeşimiz, değerli valimiz geleceğin ne olacağını herkes gibi bilmeden onu adeta teslim olmaya davet eden, üniforma giymiş bir teröriste burada asılı olan pankarttaki cevabı verdi. Mardin’in, Kızıltepe’nin, Midyat’ın, Ömerli’nin, Derik’in, Yeşilli’nin ve Artuklu’nun sokaklarını meydanlarını yeniden düşüneceğiz. Şimdi var mısınız, Karayolları parkının ismini şehitler ve demokrasi parkı olsun, inşallah onu yapacağız”
Miroğlu sözlerine şöyle devam etti “Buradan HDP’li sayın belediye başkanına sesleniyorum, Nusaybin’i ziyaret etti, orada halkın protestosuyla karşılaştı. Bir yurttaşımız Nusaybin’de Kürt kalkına yaşatılan vahşeti Ahmet Türk’e şu sözlerle ifade etti; eğer Kürtlük buysa, bu Kürtlükte biz yok’uz dedi. Eğer Kürtlük insanların kapısının önüne hendek kazmaksa, eğer Kürtlük Türk polisine, Türk askerine kurşun sıkmaksa, eğer Türklük yüz binlerce Kürt vatandaşının hiçbir şey almadan yollara düşmesiyse, yollara düşmesini sağlamaksa Mardin halkı Arap’ıyla, Kürt’üyle, Türküyle bu Kürtlükte yoktur.
Değerli kardeşlerim bu hafta çok önemli gelişmeler oldu. Cumhurbaşkanımıza, Başkomutanımız’a hain bir suikast planı düzenleyenlerin bir kısmı yakayı ele verdi. Bir cumhurbaşkanına, hele Recep Tayyip Erdoğan gibi bir ülkeyi bir uçurumun kenarından getirip, bugünlere ulaştıran bir lidere, küresel bir lidere suikast girişiminde bulunmanın cezasını çekecekler. Bu halk onları hiç affetmeyecek. Bir hayırlı haber daha var, mecliste bu hafta bu darbeyi araştırma komisyonu kuracağız. 17 parlamenter arkadaşımız bu komisyonda görev yapacak. 10 Ak Parti Milletvekili, diğer partilerimizden de çeşitli milletvekilleri görev yapacaklar.
Değerli arkadaşlar bu alçakça ihanetin hangi siyasi gelenekten geldiğini bu komisyon tespit edecek. Bu komisyon tabii ki yargılama yapmayacak. Yargılamalarını bağımsız Türk mahkemeleri yapacak. Ama bu komisyon yüz yılın ihanetlerini bir bir ortaya çıkaracaktır bundan emin olabilirsiniz. Roboskideki ihaneti, Oslo’daki ihaneti ve Amerika’da, Washington’da, Brüksel’de tezgâhlanan ihanetleri bir bir ortaya çıkaracağız. Bu gerçekleri Türkiye’de milletin bilmesini sağlayacağız” dedi.