Mardin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Doğan Gazan, esnaf ve sanatkarın borç faizlerinin tamamının silinmesi gerektiğini belirtti.
MESOB Başkanı Doğan Gazan, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın vergi affı ile ilgili yaptığı açıklamasını değerlendirdi. Gazan, “Maliye Bakanı Naci Ağbal, devlete olan borçların yeniden yapılandırılacağını ve çalışmanın tamamlandığını ve TBMM’ne iletildiğini açıkladı. Bölgemiz bilindiği üzere yaklaşık 15 aydır zor günler geçiriyor. Mardin merkez ve ilçeleri özellikle Nusaybin ilçemizdeki esnaflarımız bitmiş durumda. Ülkemiz olağanüstü günler ve olaylar yaşıyor elbette bu süreç zamanla geçebilir. Daha önceki yıllarda çıkarılan borç yapılandırmalarda istenilen başarı yakalanmamıştır. Bunun temel nedeni esnaf ve sanatkarların içinde bulunduğu durum ve ödenemeyen borçlar oluşudur. Esnaf ve sanatkarımız çeklerini, kirasını ve özellikle SGK primlerini ödeyemediği için borçlanmıştır. Durum böyle olunca esnaf ve sanatkarlarımız borçlarını ödeyemediler, Bankalarda ve kamu hacizleriyle ciddi sıkıntı ve sorunlar yaşamaya devam ediyorlar. Birçok esnaf ve sanatkarımızın durumu asgari ücretliden daha kötü durumdadır” dedi.
Esnaf ve sanatkarların borçlarından kurtulmak istediğine işaret eden Gazan, “Devlete olan vergi, SGK gibi borçların faizlerinin tamamının silinmesi, Ceza türlerinden kesilen cezaların affedilmesi, Ana borçların 18 taksit değil en az 5 veya 10 yıl gibi süreye kadar taksitlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca kamu haczi konulan mükelleflerin borcuna aşan kısmındaki menkul, gayrimenkullerindeki hacizler otomatik olarak kaldırılmalıdır ki esnaf ve sanatkar bankalardan kredi kullanıp borçlarını ödeyebilsin. Bölge esnafı olarak zor günlerden geçtiğimiz bu günlerde meclise gelecek bu çalışmayı başta hükümet ve muhalefet partilerimizden ayrıca Mardin milletvekillerimizden destek bekliyoruz. Esnaf ve sanatkarın buna çok ihtiyacı var” diye konuştu.