24 saat 37 dakikayla bir günü Dünyaya en yakın uzunlukta olan gezegen hangisidir?

1. Mars'taki 1 yıl 687 Dünya günü Mars'taki bir günün uzunluğu Dünya'nınki ile hemen hemen aynı, yaklaşık 24 saat 39 dakika ve 25 saniye. 1 Mars yılı ise bizimkine pek benzemiyor; yaklaşık 687 Dünya günü!

1. Mars'taki 1 yıl 687 Dünya günü

Mars'taki bir günün uzunluğu Dünya'nınki ile hemen hemen aynı, yaklaşık 24 saat 39 dakika ve 25 saniye. 1 Mars yılı ise bizimkine pek benzemiyor; yaklaşık 687 Dünya günü! Aradaki yaklaşık 2 katlık fark, Mars'ın tüm mevsimlerinin Dünya'nınkilere göre 2 kat daha uzun sürmesine neden oluyor buna ek olarak Mars'ın Güneş etrafındaki yörüngesinin oval şekilli oluşu, Mars'ın yazı ile kışı arasındaki farkın çok fazla olmasına neden oluyor.

2. Ekvatorda gündüz sıcaklığı 20°C'ye kadar çıkabilirken gece -40°C'ye kadar düşebiliyor

Mars, Dünya'ya göre Güneş'e çok daha uzak ve Güneş ışınlarını bize göre %40 daha az alıyor. Astronotlar için en mantıklı iniş yeri görece daha uygun olan ekvator gibi duruyor, buna rağmen gece ile gündüz sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkı burada dahi çok fazla, gündüz sıcaklığı çok hoş seviyelerdeyken gece aşırı soğuk olabiliyor, bu yüzden astronotların kalacağı yapıların soğuğa karşı çok iyi yalıtılmış olması gerekiyor.

3. Hava basıncı Dünya'dakinin %10'u

Bitki bilimciler bitkilerin %10'luk atmosfer basıncında bile yetişebileceğini kabul ediyor, bu doğrultuda astronotlar Mars yüzeyinde şişirilebilir seralarda bitki yetiştirebilir! Ancak Mars'taki düşük yer çekiminin bitkilerin büyümesine etkisi nasıl olur bilinmiyor.

4. Mars'ın yüzeyinde donuk halde en az 4 milyon m3 su bulunuyor

Eğer Mars'taki sıcaklık yükselebilirse, donuk haldeki gazlar tekrar atmosfere yayılabilir ve gezegen üzerinde sera etkisi yaratarak özellikle ekvator çevresindeki buzların erimesini ve suların yeniden akmasını sağlayabilir. Bu sayede yerleşimciler bitkileri seraların dışında da yetiştirebilir, yetişen bitkiler de fotosentez yaparak atmosferdeki oksijen miktarını artırabilir.

5. Mars'ın atmosferi %95 oranında karbondioksitten oluşmakta

Dünya'da soluduğumuz havanın %21'ini oksijen, %78'ini ise azot gazı oluşturuyor. Oksijenin soluduğumuz havadaki oranı çok önemli, biraz fazla oluşu ciğerlerimize zarar verebilecekken, eksik oluşu nefessiz kalmamıza sebep olabilir. Atmosferdeki bu oranı yakalayabilmek adına, vücudumuzla herhangi bir tepkimeye girmeyen azot gazı çok önemli bir rol oynamakta! Mars'ın havası Dünya'nınkinden biraz farklı, karbondioksit Mars atmosferinin %95'ini oluşturuyor ki nefes almak imkansız. Mars atmosferinin oksijenlendirilmesi ise 1000 yıl sürebilecek bir süreç olarak görünüyor. Ne yazık ki tek yapılması gereken oksijenlendirme değil, Dünya'daki oksijen oranını yakalayabilmek için azot gibi diğer gazlarında atmosferde bulunması gerekiyor.

6. Dünya'ya telefon etmek mi?

Dünya ve Mars'ın birbirine en uzak olduğu anda, bir radyo sinyalinin birinden diğerine ulaşması yaklaşık 21 dakika alıyor ki bu da bir hal hatır sormanın dahi 1 saati aşacağı anlamına geliyor. Kullanılacak uzay araçlarının acil durumlarda hızlı kararlar alacak programlarla donatılmış olması gerekiyor çünkü evi arayacak zaman yok!