Batman Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Ercan Atay mahkeme tarafından Batman Haber Gazetesine verilen para cezasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Mahkeme kararının tartışılır olduğuna dikkati çeken Atay, gazeteye ve haber kaynağına uygulanan cezanın doğru olmadığını kaydetti.

Haber Gazetesi’nin habercilik yaptığını bunun suç olmadığını aktaran Başkan Atay, şunları söyledi: “Bir çok ülkenin Basın ve ifade özgürlüğünün genişletilmesi yeni yasaları çıkardığı bir dönemde, işsizliğin en yüksek olduğu il olan Batman’da, güvenlikçi alımlarında Batmanlıların da tercih edilmesini dile getiren bir haberin cezalandırılması kabul edilemez. Basın özgürlüğü ve demokratikleşme gibi hayati konulara verdiği desteklerle bilinen Koç grubuna bağlı ülkemizin saygın kuruluşlarından Tüpraş’ın, kendi bünyesinde çalıştırdığı bir müdürün, tamamen Batmanlı işsizleri korumaya yönelik bir açıklama ve haberi cezalandırma gayreti ve bu girişim karşısında basın özgürlüğüne ceza niteliği taşıyan mahkeme kararı üzüntü verici bir durum. Gazeteciler kamuoyunu bilgilendirmekle görevli. Bu haberi yapan gazete ve açıklamayı yapan Mustafa Tekik doğru olanı yapmıştır. Ancak mahkeme kararı kesinle yanlıştır. Bu duruma tepkisiz kalmamız doğru olmaz. Bundan dolayı böyle bir açıklama yapma gereği duyduk.”

Atay, Batman Çalışan Gazeteciler Derneği yönetim kurulu olarak, Basın özgürlüğüne ceza sayılacak bu kararı kınadığını, resmi kurum ve kuruluş temsilcilerinin gazetelerin eleştirisel haberlerine yönelik tahammül sınırlarını genişletmeleri çağrısında bulundu.

Tüpraş Batman Rafinerisi Güvenlik Müdürünün Güvenlikçi alımlarında Batmanlıların ve bölge halkının tercih etmediği yönünde Batmanlı işsizlerin hakkını savunmak amacıyla açıklama yapan Petrol-İş Batman Şube Başkanı Mustafa Tekik ve açıklamayı haber yapan Batman Haber Gazetesi’ne dava açıldı. Yaklaşık 1 yıl önce açılan dava dün sonuçlandı. Türkiye’de İşsizliğin en yüksek olduğu Batman’da işsizlerin hakkını savunmayı suç sayan mahkeme Petrol-İş Şube Başkanı Tekik’e 7 bin, Batman Haber Gazetesine de 5 bin lira para cezası kararını verdi.