BİK Kayseri Şube Müdürü Osman Başeğmez, yaptığı yazılı açıklamada, Erciyes gazetesinin Osmanlıca olarak 29 Ağustos 1910'da ilk sayısının hem tıpkı basımını hem de günümüz Türkçesiyle basımını gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Tıpkı basımı, gazetenin ilk sayısının çıktığı günün yıldönümüne denk getirdiklerini belirten Başeğmez, şunları kaydetti:

"Kayseri basın tarihinin başlangıcı olarak kabul edilen Erciyes gazetesinin 104'üncü yılında Basın İlan Kurumu olarak tıpkı basımı gerçekleştirerek gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir köprü vazifesi gördüğümüzü düşünüyoruz. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesinin arşivinden ulaştığımız fotokopi nüshayı dijital ortama aktardık. Osmanlı Türkçesinden günümüz Türkçesine çevrisini de yaparak asırlık gazetenin günümüz kültür dünyasının hizmetine sunduk."

Erciyes gazetesinin sorumlu yönetmeni merhum Yunus Bekir'in yaşadığı dönemde kentin önemli simalarından birisi olduğuna dikkati çeken Başeğmez, "Yunus Bekir, halkın eğitim ve sağlık gibi temel sorunlarının çözümünde gönüllerde yer etmiş ve tarihe geçmiş bir isimdir. Gazetecilik hayatında en önemli gayesi halkı aydınlatmak olmuştur" diye konuştu.

Gazetenin isimin nasıl konulduğu bilgisinin bizzat Yunus Bekir tarafından kaleme alındığını ulaştıkları notlardan öğrendiklerini anlatan Başeğmez, Yunus Bekir'in yazısında "Bugün muhterem ahalinizin kolları arasına atılan gazetemize süslü bir isim aramaya lüzum görmedik. Tabiattan aldığımız Erciyes'i daha manalı bulduk" ifadelerinin yer aldığını söyledi.

Başeğmez, Kayseri'nin ilk gazetesinin ilk nüshasının o dönemde yaklaşık bin adet satıldığının çeşitli kaynaklarda belirtildiğini sözlerine ekledi.