Kayyım atandıktan sonra Zaman Gazetesi'nden ayrılmak zorunda kalan gazeteciler "Yeni Hayat"a merhaba dedi.
Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Veysel Ayhan "Sadece son 6-7 aylık süreçte yazılı ve görsel basında yaklaşık 2000’den fazla gazeteci ‘kış ortasında’ işsiz bırakıldı" hatırlatıp Yeni Hayat'ın kuruluşunu şöyle açıkladı:

"Biz bir avuç gazeteci ise -ki ne pazarda limon satmayı becerebiliriz ne de inşaat yapıp rant peşinde koşabiliriz- minik birikimlerimizle ayakta kalmaya, gazeteciliği sürdürmeye karar verdik. Kimimizin gayreti ile kirayı, kimimizin tazminatıytla ofis malzemelerini finanse ettik. Dizüstü bilgisayarını alabilen aramıza katıldı. Yeni Hayat böyle kuruldu

İşte Gazete'nin Genel Yayın Yönetmeni Veysel Ayhan'ın "Yeni Hayat’a başlarken…" başlıklı yazısı

Türkiye darbe dönemlerini, savaş yıllarını aratacak günler yaşıyor. Son bir yılda Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan fazla şehit verdik: 500 şehit. Ve her gün bu sayı üçer beşer artıyor. Sivil ölümler buna dahil değil. En acısı da şehit haberlerinin kanıksanması, başkasının acısına duyarsızlaşan bir topluma dönüşmemiz.

Masum ve suçsuz insanlara yönelik gözaltı ve tutuklamalar binleri çoktan aştı. Bu kaostan zarar gören zümrelerin başında medya çalışanları geliyor. Gazeteciler darbe dönemlerinde bile şimdiki kadar baskı altına alınmadı.

Geçen ekim ayında Bugün ve Millet gazeteleri ile Kanaltürk ve Bugün TV televizyon kanallarına kayyım atandı. Bu medya kuruluşlarında çalışan 600’den fazla gazeteci işsiz kaldı. İşten atılanların önemli bir kısmına mesnetsiz suçlamalar yöneltilerek tazminatları dahi verilmedi, İşsizlik maaşından yararlanmaları engellendi.

Samanyolu Televizyonu, SHaber, Dünya TV, Yumurcak TV, Mehtap TV, Hira TV, Burç FM gibi yayın kuruluşları hukuksuzca Türksat uydusundan atıldı. 800’den fazla gazeteci işsiz kaldı.

Geçen ay ise Zaman Gazetesi’ne dünyanın en saçma gerekçeleriyle kayyım atandı. O günden bugüne 200’ü aşkın gazeteci işten atıldı. Halen işine son verilmeyenlerin pek çoğu ise mobbing ve türlü türlü baskılarla boğuşuyor. Yeni yönetim, Zaman okuruna ‘müslüman mahallesinde salyangoz satmaya’ kalkınca aptalca manşetlerle gazetenin tirajını sıfırladı.

Gazeteci kıyımı bu mecralarla sınırlı kalmadı. Hükümete paralel düşünmeyen ve yazmayan tüm gazeteciler bu kıyımlardan etkilendi. NTV ve CNNTürk başta olmak üzere hemen her televizyon ve gazetede hükümeti eleştiren yüzlerce gazeteci programlarını bitirdi, köşelerini kaybetti.

Ana akım medya iktidara karşı ‘rüku’da idi, şimdi cemaat halinde ‘secde’de.

Sadece son 6-7 aylık süreçte yazılı ve görsel basında yaklaşık 2000’den fazla gazeteci ‘kış ortasında’ işsiz bırakıldı. (Veriler Pak Medya İş Sendikası basın açıklamasından alınmıştır.)

Sonuç olarak TÜİK istatistiklerine göre basın sektöründeki işsizlik Türkiye ortalamasının tam üç katına çıktı. Tam 7 bin gazeteci işsiz.

NE YAPSAYDIK?

Biz bir avuç gazeteci ise -ki ne pazarda limon satmayı becerebiliriz ne de inşaat yapıp rant peşinde koşabiliriz- minik birikimlerimizle ayakta kalmaya, gazeteciliği sürdürmeye karar verdik. Kimimizin gayreti ile kirayı, kimimizin tazminatıytla ofis malzemelerini finanse ettik. Dizüstü bilgisayarını alabilen aramıza katıldı. Yeni Hayat böyle kuruldu. Büyük iddialarımız, boyumuzu aşkın vaatlerimiz yok. Haberlerimizde evrensel kriterlere bağlı kalmayı, ‘adil’ olmayı ve tüm mazlum ve mağdurların sesi olmayı hedefliyoruz.
Gayret ve vifak bizden tevfik Allah’tan.

Kimler yazacak?

YENİHAYAT, birbirinden kıymetli kalemlerle yola çıkıyor.
Objektiflikleri, hür iradeleri ve güce boyun eğmemeleri herkesçe müsellem değerli yazarlarımıza bu mütevazi başlangıçtaki kadirşinanas destekleri için
teşekkür ederiz.

Ahmet Turan Alkan
Abdullah Aymaz
Ahmet Kurucan
Ali Ünal
Ali Yurttagül
Alin Ozinian
Ayşe Özkalay
Bekir Salim
Büşra Erdal
Can Bahadır Yüce
Eser Karakaş
Gökhan Bacık
Hakan Şükür
Herkül Millas
İdris Gürsoy
Kerim Balcı
M. Nedim Hazar
Mehmet Çetingüleç
Melih Arat
Nazif Apak
Nuriye Çeleğen
Nurullah Öztürk
Reha Çamuroğlu
Selçuk Gültaşlı
Selim Işıklar
Semiha Topal
Süleyman Sargın
Turhan Bozkurt

Yeni Hayat