Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Yayın Kurulu tarafından Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı dolayısıyla 'Milli Mücadele Döneminde Basın ve Yayın' konulu konferans düzenlendi. ÇÜ Akif Kansu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Yeni Adana Gazetesi İmtiyaz Sahibi Çetin Remzi Yüreğir ve Gazeteci Salim Büyükkaya katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansta ilk olarak söz alan Gazeteci Salim Büyükkaya, medyanın Milli Mücadele döneminde ne kadar önemli ve büyük bir görev yaptığını hatırlatarak sözlerine başladı. Fransız işgalini reddeden yerel milli direniş örgütlerinin oluşturduğu Kilikya Müdafa-i Hukuk Cemiyeti'nin bir kolunun Adana'da düşmana karşı silahlı direnişi örgütlemeye başladığını hatırlatan Büyükkaya, “Hamza Bey (Hamza Akbulut) isimli Gazinin de aralarında bulunduğu direniş güçleri Pozantı'da Fransızlara saldırılar başlatmış. Pozantı Savaşı gece gündüz tam altı gün sürmüş. Düşmanın harekât güzergahını Hamza Bey'in yetiştirdiği posta güvercinleri sayesinde öğreniyorlarmış.” dedi.

Yeni Adana Gazetesi İmtiyaz Sahibi Çetin Remzi Yüreğir ise, Milli Mücadeleyi örgütleme amacıyla kurulan Adana Gazetesi’nin Fransızlar tarafından kapatılmasından sonra ‘Yeni Adana’ adıyla tekrar yayın hayatına girdiğini anlattı. Yüreğir, o zor ve çetin koşullarda gazetecilik yapmanın aynı zamanda vatan savunması yapmak anlamına geldiğini vurguladı.

Günümüzde medyanın büyük bir bölümünün halkı aldatan yayınlar yaptığına dikkat çeken Yüreğir, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmak için özel bir çaba sarf edilmesi gerektiği belirterek, ancak bilgili ve araştıran insanlar olmak şartıyla gerçeklere ulaşılabileceğinin altını çizdi.

Konuşmaların bitiminde Çukurova Üniversitesi Yayın Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Semir Akarsu, konuklara teşekkür plaketi takdim etti. Konferansın sonunda katılımcılar, konuklarla beraber hatıra fotoğrafı çektirdi.