Furkan Çam 10 maddede Kahramanmaraş Basını ve Belediyeler İlişkisini Yazdı

Kahramanmaraş Basını, liste olayı ve bazı basın kuruluşlarının Büyükşehir, Onikişubat ve diğer belediyelerden aldığı yüklü miktarda paralar tartışılmaya devam ederken Haber46 Yönetim Kurulu Başkanı Furkan Çam, 10 maddede duruma açıklık getirdi.

Furkan Çam 10 maddede Kahramanmaraş Basını ve Belediyeler İlişkisini Yazdı

Kahramanmaraş Basını, liste olayı ve bazı basın kuruluşlarının Büyükşehir, Onikişubat ve diğer belediyelerden aldığı yüklü miktarda paralar tartışılmaya devam ederken Haber46 Yönetim Kurulu Başkanı Furkan Çam, 10 maddede duruma açıklık getirdi.

İşte Furkan Çam'ın yazısı. 

Kahramanmaraş’ta son bir ayın en çok tartışılan mevzusu “Kahramanmaraş basınının Belediyelerden destek almak için kategorilere ayrılması” ve “Bazı basın kuruluşlarının ilan dışında belediyelerden aldığı yüklü miktarda para” oldu ve kamuoyunu oldukça meşgul etti.

Olay aslında Haber46’nın liste olayını reddetmesi ile başladı. Ardından Haber46’nın ortaya attığı iddialar kamuoyunda bomba etkisi yarattı. Şimdi herkes liste olayının gerçek yüzünü ve Belediyelerden akıllara ziyan destek alan basın kuruluşlarını merak ediyor.

Akıllarda hiçbir soru işareti kalmaması için olayı tüm açıklığıyla kamuoyunun bilgisine sunmak istiyorum. Hiç bir şeyi gizlemeden, içimizden ne geçiyorsa olduğu gibi sizlerle paylaşıyorum... Bu Sorular Yorumlarda Sorulan Sorulardan Oluşmaktadır:

Soru 1: Haber46, C kategorisinde değil de A kategorisinde olsaydı listeden çıkacak mıydık?

Cevap: Hayır! A kategorisinde olsaydık, Cemiyetin koştuğu, pek çoğu insan haklarına, basın etiğine, hak ve özgürlüklere aykırı şartları reddedecek ama listeden çıktığımızı söylemeyecektik. Şartları reddettiğimizi de kamuoyuna açıklayacaktık. Şartları reddettiğimiz için zaten listeden çıkarılmış olacaktık. Cemiyetlerin Belediyelerden ilan almak için gazetecilere şart koştuğu maddelerden biri şudur: “Kurumların programlarına mazeretsiz olarak katılacaklardır…” Böyle bir madde, krallıklarda, imparatorluklarda, kölelik düzeninde bile olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır. Reddettik! Reddediyoruz!

Soru 2: Belediyeler basına ilan vermeye mecbur mu?

Cevap: Hayır! Belediyeler basına destek verebilir ama buna mecbur değil. Ancak tanıtım için para harcayacaksa bunu yerel basın üzerinden yapması makul olandır.

Soru 3: Haber46, Kahramanmaraş’ın ve bölgenin en çok ziyaret edilen haber sitesi olmasına rağmen neden C grubuna alındı?

Cevap: Bize gelen bilgi cemiyet toplantısında Haber46’nın A grubuna yazıldığı, ancak listeye son şeklin Belediyelerin Basın Müdürleri ile Ak parti İl Başkan Yardımcısı tarafından verildiği şeklindedir. Belediyelerden gelen listede Haber46, C grubuna alınmıştır. Bunun temel nedeninin, son zamanlarda Onikişubat Belediyesi ile ilgili yaptığımız haberler olduğunu düşünüyoruz. Açıklama yapıldıktan sonra tarafımıza gönderilen "Çarşamba günü yeniden toplanacak ve Haber46'yı A kategorisine alacağız" mesajına biz şu cevabı gönderdik: "Hangi kategoride olursak olalım, yayın politikamız değişmeyecek. Ona göre karar verin"

Soru 4: Haber46’nın C kategorisinde olmasını neden bu kadar büyütüyorsunuz? Belediyeler kiminle çalışacağını seçme hakkına sahip değil mi? Sizinle çalışmak istemiyor, buna saygı göstermeniz gerekmiyor mu?

Cevap: Bizimle hiç çalışmak istemeselerdi bunu anlayışla karşılardık. Ancak Haber46’nın C grubuna alınmasındaki hatayı şöyle izah edebiliriz.

Diyelim ki Belediyeler kurumlarına televizyon alacak ve bunu da Kahramanmaraş’taki bayilerden temin edecek. Belediye yetkilileri bayileri gezmeye başlıyor. 37 ekran bir televizyona 10 bin TL, 151 ekran televizyon için 500 TL teklif de bulunuyor.

“Neden 37 ekrana 10 bin TL, 151 ekran için 500 TL teklif ediyorsunuz?” diyenlere “Belediye canının istediğine canının istediği teklifi yapar” diyebilir misiniz?

Belediye babasının parasını dağıtmıyor. Kamu adına harcama yapıyor. Harcama yaparken bundan nasıl bir fayda sağlayacağını iyi hesap etmeli ve harcamayı ona göre yapmalıdır.

Listeyi bugün bu şekilde yapanlar hakkında “acaba tüm harcamaları bu şekilde mi yapıyorlar” gibi bir şüphe duymak doğru bir refleks olur ki, bu korkunç bir durumdur.

Soru 5: Bazı basın kuruluşlarının Belediyelerden yüklü miktarda para aldığını iddia ettiniz. Bunu neden şimdi yaptınız? Listeye giremediğiniz için mi bunu gündeme getirdiniz? Listeye girseydiniz susacak mıydınız?

Cevap: Belediye basın ilişkisi Hayrettin Güngör’ün, Büyükşehir Belediye Başkanı olmasıyla tartışılmaya başlandı. Güngör’ün ilanları kesmesinin ardından, gazetecilerin kendi arasında ve bazı gazetecilerin dost meclislerinde yaptığı konuşma ortalığa saçıldı.

Celalettin Güvenç’in bir gazeteciye ithafen “Onikişubat Belediyesi’nden ne kadar para aldın?” diye sorması, gazeteci Neşe Yıldızhan’ın, bir gazetecinin ağzından “Güngör seçildikten sonra 90 bin lira zarar ettim” dediğini yazması, gazeteciler arasında bu konunun tartışılmaya başlanmasına neden oldu.

Yaptığımız araştırmalarda öğrendik ki; Kahramanmaraş’taki bazı gazeteciler ikili ilişkilerini kullanarak Belediyelerden yüklü miktarda para alıyorlardı. Ayda her belediyeden ayrı ayrı 2 bin, 3 bin, 5 bin, 7 bin, 10 bin TL alan basın mensupları vardı. Hatta aldığımız istihbarat doğruysa bazı gazeteciler bu rakamların çok daha üzerinde para alıyordu. Bir kişinin kurduğu ve hemen hiç ziyaretçisi olmayan 4 farklı sitesi için ayrı ayrı fatura kestiği iddiaları da akıl alır gibi değildi.

Haber46 olarak, bu konunun açığa çıkarılması gerektiğine inanıyoruz ve bu mücadeleyi sürdürmekte kararlıyız.

Soru 6: Madem biliyorsunuz, neden siz açıklamıyorsunuz?

Cevap: Bildiğimiz isimler var ama tüm isimlere de vakıf değiliz. Bunu yapması gereken Büyükşehir ve Onikişubat başta olmak üzere tüm belediyelerdir. Şu anda Kahramanmaraş kamuoyunda beklenti Belediyelerin 30 Mart 2015 seçimlerinden bu yana basına verdiği parayı tek tek açıklaması yönündedir.

Soru 7: Haber46, 30 Mart 2014 seçimlerinden bu yana belediyelerden para almadı mı?

Cevap: Haber46, bu dönemde belediyelerin çeşitli ilanlarını yayınladı ve ödemesini de aldı. Biz, basına verilen paranın açıklanması taraftarıyız. Herkesle birlikte bize yapılan ödemeler de açıklansın.

Soru 8: Listeye giremediniz diye neden ağlayıp duruyorsunuz?

Cevap: Listeye girdik. Bulunduğumuz kategoriyi ve ilan şartlarını reddettiğimiz için listeden kendi isteğimizle çıktık. (Ketegoriyi ve ilan şartlarını aynı anda reddettik. Önce birini sonra diğerini değil) Ağlamıyoruz. Tüyü bitmemiş yetimlerin, şehitlerimizin, fakir fukaranın hakkını savunuyoruz. Biz dahil hiç kimseye, hakkı olmayan tek kuruş ödenmesini kabul etmiyoruz.

Soru 9: Kahramanmaraş Basını bu durumdan nasıl etkileniyor?

Cevap: Doğru yönetilmesi durumunda Kahramanmaraş basını, bu süreçten çok kârlı çıkacaktır. Amacımız Kahramanmaraş basınını töhmet altında bırakmak değil aksine altında bulunduğu bu töhmetten kurtarmaktır.

Soru 10: Son durumda ne istiyorsunuz?

Cevap: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve tüm ilçe belediyeleri 30 Mart 2014 tarihinden bugüne kadar basına hangi adla olursa olsun verdiği tüm parayı tek tek açıklamalıdır. Bu konuda Kahramanmaraş'taki Gazeteciler Cemiyetleri de toplu olarak girişimde bulunmalıdır.

Bundan sonra ilan verecekleri haber sitelerini yayınlamalı ve hangi siteye, neden ve ne kadar ödeme yaptığını kamuoyuyla paylaşmalıdır.

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2019, 23:02
YORUM EKLE
YORUMLAR
Yolcu
Yolcu - 2 hafta Önce

Mahir Ünal'ın kızının düğününde tek konu Haber46 oldu. Herkes Maraş'tan gelen gazetecilere bu konuyu sordu. hatta bir arkadaş döndüğümüzde inşAllah bu konu kapanmış olur diye konuştu. Millet dönmeden yeniden bombalamışsın. Allah şahit ben seni destekliyorum. Verdiğin mücadeleyi alkışlıyorum. Bakalım nolacak.

Gazeteci
Gazeteci - 2 hafta Önce

Furkan kardeşim. Mücadelen mücadelemizdir. Dua ediyor ve destekliyoruz. Tebrikler.

Edem
Edem - 2 hafta Önce

Devam edem.
Milletin parasını har vurup harman savuranlarla mücadeleye sonuna kadar devam.

Furkan çam
Furkan çam - 2 hafta Önce

Furkan Bey kolay gelsin. Onikişubat İlçe belediyesi imar müdürü nün kacak yerleri olan
siteye verdigi usulsüz iş bitişme ruhsatini haber yapabilir misin. Malık ejder sitesi

Alyanak osman
Alyanak osman - 2 hafta Önce

Yaz gardas yaz eline saglik, su ekmek isini de yaz, birisi 1.25tl, birisi 1tl, birisi 0.75 kurus birisi 0.6 kurusa ekmek satiyor, basak unlu mamulleri ekmek rayisi 1tl iken maraslilara 1.25tl ekmegi satti, simdi bu firin turkoglunda 0.60kurusa ekmek satiyor, belediyeler uyuyor, ekmegin gramini kontrol eden yok, belediyenin isi isini yapan gazetecilerin ekmegi ile oynamak sanirim, hani bir soz var DINGONUN AHIRINA dondu diye, ortalik aynen oyle oldu, simidi zaten soylemek istemiyorum, onlar basi basina hukumdar olmuslar, milletin ekmegiyle oynamayin, gidin firinlari gezin, eksik gramaj cikaranlara gerekli cezayi yazin diyecemde, yurek ister yurek, gungor bey emin ol az kald halk yeri geldiginde sana gule gule demesini cok iyi bilir

Murat ENGİZEK k.maraş onikişubat
Murat ENGİZEK k.maraş onikişubat - 2 hafta Önce

Furkan gardaşım ölümüne seninleyim gaspçı şahıslarla seninle beraber Mücadele yapıcaz rabbimin izniyle hiçbir kimseden korkma ben ölümüne seninleyim inşAllah burdan TÜRKİYE 1.devlet başkanıma selam olsun murat engizek KAHRAMANMARAŞ TÜRKİYE

maraşlı
maraşlı - 1 hafta Önce

ARKADAŞLAR ŞİMDİDE EMLAK VERGİSİNİ YATIRAMAYANLARIN EVLERİNE VE ARABALARINA HACİZ GELECEKMİŞ BU NASIL BİR BELEDİYECİLİK SİSTEMİ BİLEN VARSA LÜTFEN SÖYLESİN

VUR VUR İNLESİN
VUR VUR İNLESİN - 1 hafta Önce

Vur vur inlesin yalaka basın ve belediyeleri babasının çiftliği gibi yönetenler dinlesin. Kardeşim herkess adam gibi iş yapsın sonra gidip firmalardan reklam alsın. Belediyeler de basına para falan vermesin. Sadece basına değil bilboardlara da para vermesin. Asfalt yapıyor sonra bunu vatandaşa duyurmak için reklamını yapıp para ödüyor. Ne reklamını yapıyorsun kardeşim zaten yapacaksınız.
Ben de vergi veren bir vatandaş olarak Belediyelerin basına ne kadar para verdiğini açıklamasını istiyorum.Hadi uzatmayın artık açıklayın gitsin. Tabi yüreğiniz varsa. Yok çünkü anlaşılıyor ki verdiğiniz para öyle az uz değil. Tahminimizden çok daha fazla. Ama bir gün mutlaka açığa çıkacak.

Dulkadirli
Dulkadirli - 1 hafta Önce

Devletin malı deniz yemeyen d..... anlayışının yaygın olduğu ülkemizde bu tür olaylar ne yazık ki bitmez. Çabanız takdire şayan, inşAllah sonuca ulaşır ve bu şehrin insanlarının parasının nerelere harcandığı ortaya çıkar. Hepimiz CİMERE yazalım ve bu işin peşini bırakmayalım.

Türkoğlu
Türkoğlu - 1 hafta Önce

Basına en büyük avantayı verenler;
Onikişubat Belediyesi
Büyükşehir Belediyesi,
Türkoğlu Belediyesi,
Pazarcık Belediyesi,
... diye devam edip gider.
Bu olayı küçümseyenler rakam ortaya çıktığında görecekler ne kadar büyük bir olay olduğunu.
Milyonlar konuşuluyor milyonlar.

Bertizli
Bertizli - 1 hafta Önce

Gazete cemiyetleri neden susuyor? Haklarında çıkan bu kadar yoğun iddia varken susması hayra alamet değil. Gerçekten Furkan Çam'ın söylediği gibi bazı gazetecilerin aldığı para hayallerimizin çok ötesinde olabilir mi? Bu husus çözülmeden Haber46'dan başka yerden haber okumayacağım. Cemiyetler bu paraların açıklanması için öncülük etmelidir.Bekliyoruz.

Susmayın
Susmayın - 1 hafta Önce

Susmayın artık. Hani Ak parti Ömer'ler arıyordu her şehirde. Haber46 dan başka bir tane Ömer yok mu beytülmalı savunacak. Allah soracak bunun hesabını. Kendi adıma bir kuruşum geçmişse birilerine haksız yere haram zehir zıkkım olsun inşAllah.

Ömer
Ömer - 1 hafta Önce

Komisyon çürükleri temizlemek için 50 kişilik liste hazırlamışlar ne çürüğü kardeşim listede uluk uluk var

Gerçek Gazeteci
Gerçek Gazeteci - 1 hafta Önce

Gazeteci haksız para almaz. Haksız para alanların ve verenlerin peşine düşer. Bunu da sadece siz yapıyorsunuz. Kahramanmaraşın tek ve gerçek haber sitesi Haber46 başka da yok. Allah razı olsun. Emeğiniz zayi olmasın. Bozulmadığınız müddetçe hep duacınızım.

Ede
Ede - 1 hafta Önce

Bu haberlerden sonra Kahramanmaraş gazeteciler cemiyeti bir açıklama yapmiyorsa bu olayları kabullendiginin göstergesidir ben bir günde en az 3 kez bu siteyi açar yeni haber varmı diye bakarım haber 46 yanındayız açıklasınlar

Tebrikler
Tebrikler - 1 hafta Önce

Hayatımda böyle açık yüreklilik görmedim. Bir kaç gün önce akşam Kervan Bistroda aynı masada oturan bir kaç gazeteci ve siyasetçiler sizi konuşuyorlardı. Siyasetçi aynen şunu söyledi. Kusura bakmayın ama Kahramanmaraş'ta Furkan Çam gibi cesur ve dürüst 5 gazeteci olsanız her şey çok farklı olur. Ben çocuğu takdir ediyorum. Aynen böyle dedi. Ben de bir haber46 okuyucusu olarak gururlandım tabi. Yolunuz açık olsun. Allah razı olsun.

CELİL
CELİL - 1 hafta Önce

Bir gazeteci arkadaş diyor ki; Listede A kategorisinde bulunan bir arkadaş telefonundan sitesine girmek istedi kendi sitesini bulamadı. Adam daha kendi sitesini bulamıyor ama belediye para akıtıyor. Olacak iş değil. Ondan sonra da Maraşın sorunlarını yazıyor maraşa sahip çıkıyor diye haber46 yı liste dışı ediyorlar. Yazıklar olsun. Allah sizi bildiği gibi yapsın. Elimizde bir haber46 var onu da kaybedersek tamamen sahipsiz kalacağız. O zaman yeminle söylüyorum Maraştan gidebildiğim kadar uzak bir yere gidip oraya yerleşeceğim. Tiksiniyorum sizden.

Maraşlı
Maraşlı - 1 hafta Önce

Tüm gazeteciler bu kişilerin açıklanması için mücadele etmelidir. Milyonlarca lira para dağıtıldığından bahsediliyor. Ne yapmışlarda almışlar bu kadar parayı Adam sitesine ayda bir haber girmiyor ama ayda onbinlerce lirayı cukka ediyor. Diğer gazetecilerde ayda 400 lira için sürünsün dursun. Kim haksız yere tek kuruş alıyor ya da veriyorsa haram olsun. Millet aç siz paraya para demeyin.

Maraşlı helal sana haber 46 ya
Maraşlı helal sana haber 46 ya - 1 hafta Önce

Bu yolsuzlukları çıkaran gazeteci çocuğa aferim Allah senden razı olsun oğlum dürüstlüğün yolun alnı ak çocuk

Yarın Geç
Yarın Geç - 1 hafta Önce

Bu gün susanlar yarın yazmaya karar verirlerse çok geç olur bunu unutmayın. Şu an Haber46'yı tek geçiyorum başka site gazete falan yok. Helal Haber46. Sen böyle dürüst olduğun müddetçe her zaman yanındayım.

Önder
Önder - 1 hafta Önce

Kimin parasını kime bolusturuyorsunuz

Mehmet baglar
Mehmet baglar - 1 hafta Önce

Seni takdir ediyorum Furkan bey.bu devirde senin gibi cesur insanlara ihtiyaç var.yolun açık olsun


SIRADAKİ HABER

banner122