Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği  “Tarih Nasıl Okunmalı ve Okutulmalı?” isimli söyleşiye katıldı. Atakent Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Besim Müftüoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Söyleşiye trafik nedeniyle geç kaldığı için eski İstanbul’u anımsatarak sözlerine başlayan İlber Ortaylı, Türkçe’nin son günlerde değişime uğramaya başladığına dikkat çekti. Harf İnkılabının radikal bir nedeni olduğunun altını çizen Ortaylı konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Bugün de garip bir dil çıktı bu Türkçe değil. Telefonla konuşurken anlamıyorum. Tembih ediyorum, lütfen açık konuşun diş öncesi konuşun diye. Anlıyorlar herhalde yavaş konuşuyorlar o zaman anlıyorum. Bu Türkçe için söz konusu. Ben de Türk’üm ve dilimi anlamıyorum. Medyada bu dili bozdular. Türk medyası son derece muzur bir organ haline gelmiştir. Bunun üzerinde düşününüz, kolay bir iş değil. Çocuğunuzun televizyon seyretme hakkı var günde bir saat de olsa. O orada Türkçe öğrenmiyor bunu size söyleyeyim.”

ORTAYLI, KÜÇÜKÇEKMECELİLER’İN SORULARINI YANITLADI

Tarih Profesörü İlber Ortaylı, Türk tarih kitaplarında yer alan bazı terimlerden de rahatsız olduğunu söyledi. Kitaplarda geçen, “Zamanın ileri gelenleri” tanımlaması hakkında konuşan Ortaylı, “Zamanın ileri gelenleri gibi aptal bir laf. Zamanın ileri geleni ne demek? İki manalı bir kelimedir. Zamanın ileri gelenleri daha çok mahallenin haytası olabilir. Hoppalıkta çok ileri giden bir sanatçı olabilir. Yani böyle şeylere ileri gelen denilebilir. İleri gelen illa ki Nevşehirli İbrahim Paşa demek değildir” ifadelerini kullandı.

Söyleşinin ardından vatandaşların sorularını da yanıtlayan İlber Ortaylı’ya Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Besim Müftüoğlu tarafından çiçek takdim edildi.