Kahramanmaraş kamuoyunun yüzde 97'si Belediyelerin basına Verdiği Parayı Açıklamasını istiyor. Son 5 yılda Belediyeler Hangi basın Kuruluşuna Kaç Lira Ödedi? Belediyeler Neden Susuyor? Gerçekten açıklandığında infial yaratacak kadar büyük miktarlarda ödemeler mi yapıldı? Dudak uçuklatacak paralar mı döndü? Aslında ödenen paralar, kamuoyundaki söylentilerin çok daha üzerinde mi? 

K.Maraş'ta yerel basına bazı belediyeler tarafından, hiç bir kriter gözetilmeksizin dudak uçuklatacak meblağlarda para ödedniği iddiaları gündemdeki yerini koruyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Onikişubat Belediyesi başta olmak üzere bir çok belediyenin, yerel basın kuruluşlarından bazılarına çok büyük paralar ödediği iddia edilmiş ve belediyelerden ödenen paraların açıklanması istenmişti.

Kahramanmaraş'ta faaliyetlerini sürdüren dört Gazeteciler cemiyeti'nin basını A, B ve C kategorilerine ayırması ve Belediyelerden alınacak ilan başına 400 TL ile 800 TL ödeneceğinin açıklanmasının ardından, kamuoyuna yansıyan bazı bilgiler basını töhmet altına bırakmıştı.

Basına yansıyan bilgilere göre bazı belediyeler, bazı gazetecilere ayda 10 bin lirayı aşan ödemeler yapıyordu. İşte İddialardan bazıları;

1. Bazı Belediyeler, bazı basın kuruluşlarına ayda 2 bin, 3 bin, 5 bin, 7 bin, 10 bin lira gibi paralar ödüyor.

2. Ödeme yapılan haber siteleri arasında hemen hiç gündellenmeyen haber siteleri var.

3. Ödeme yapılan bazı haber siteleri, bazı ödemelerin yapıldığı tarihlerde kapalı ya da hiç gündellenmemiş.

4. Aynı kişiye ait çok sayıda haber sitesine ayrı ayrı ödeme yapılıyor. 

5. Ödeme yapılan haber siteleri arasında bir tutarlılık yok. Sitelerin ziyaretçi sayıları ile ödenen miktarlar arasında çok büyük tutarsızlıklar var.

6. Bir gazetecinin Hayrettin Güngör'ün başkan seçilmesinin ardından 6 ayda 90 bin lira zarar ettiğini söylediği iddia edilmişti. 

Yukarıdaki iddialar daha önce de gündeme getirildiği ve bazı gazeteci arkadaşlarımız tarafından da basına ödenen paranın  açıklanması istendiği halde, bugüne kadar Belediyelerden herhangi bir açıklama yapılmadı. 

Konunun kamuoyuna yansıması ardından Haber46'yı arayan, Whatsapp İhabr hattından ulaşan ve mail yazan yüzlerce kişi Belediyelerin basına verdiği parayı açıklaması konusunda ısrarcı olmamızı istediler. 

Bunun üzerine sosyal medyada yaptığımız, tamamı gerçek kişilerden oluşan ve her görüşten, he ryaştan, her eğitim grubundan insanın oy kullandığı ankete katılanların yüzde 97'si Belediyelerin son 5 yılda basına verdiği parayı açıklaması yönünde karar bildirdiler.

Haber46 olarak, vatandaşlarımızın da istekleri doğrultusunda çağrımızı yineliyoruz.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Onikişubat Belediyesi ve Dulkadiroğlu başta olmak üzere tüm belediyeler;

30 Mart 2014 tarihinden bu yana basına hangi ad altında olursa olsun, verdikleri tüm parayı, kalem kalem açıklamalıdır.

Açıklanmamakta diretilen bu ödemelerle ilgili kamuoyunda dolaşan söylentiler gerçekten doğru mu ve gerçekten de akıllara zarar ödemeler yapıldı mı? Belediyeler bu sorunun cevabını vermek zorundadır.

Açıklama gelmesi durumunda kamuoyunu aydınlatmaktan memnuniyet duyarız.