Son zamanlarda medyadan bazı isimler ve siyasetçiler birilerini eleştirmek istediklerinde Maraş Dondurmacısı kılıklı ifadesini kullanıyorlar. Kahramanmaraş halkının büyük tepkisini çeken bu ifadeyi kullananların sayısı ise her geçen gün artıyor.

İlk olarak 2015 yılında Sözcü Yazarı Yılmaz Özdil kullandı bu sözü. "Maraş dondurmacısı gibi kafasında fesle dolaşan tarihçi…" başlıklı yazısında Yılmaz Özdil Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarihçi Kadir Mısırlıoğlu'nu saraya çağırmasını eleştirdi ve şunları yazdı:

Dün anladık…
Tarihçileri sarayına çağırdı.
“Tarihçi” diye sofrasına oturttuğu tiplerden biri, Maraş dondurmacısı gibi kafasında fesle dolaşan Kadir Mısırlıoğlu'ydu.

...

30 Ekim 2017 tarihinde ise bu defa Ahmet Hakan, Hürriyet'teki köşesinde yazdı. Ak Parti'nin Atatürkçülerle yakınlaşmasını kaleme alan hakan yazısının ilerleyen bölümlerinde ise yine Maraş Dondurmacısı kılıklı ifadesini kullanarak Kadir Mısırlıoğlu'na vurdu:

Ciddi ciddi muhasebe yapıp sorulara yanıt ararken...

Aniden Maraş dondurmacısı kılığıyla höyküren “Fesli Deli Kadir” geldi aklıma."

...

Bu kadarla kalmadı. Maraş Doncurmacısı kıyafetini bu defa da CHP Yalova milletvekili Muharrem İnce diline doladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beştepe'de Atatürk'ü Anma Töreni'nde CHP ve Atatürk ile ilgili sözlerine tepki gösteren CHP Yalova milletvekili Muharrem İnce şöyle dedi:

"Kimsenin Cumhuriyetimizin Kurucusu Atatürk'ü kimseden kaçırdığı yok! Bilakis geç de olsa doğruyu görmenden memnunuz. Ayyaş demekten vazgeç, Anıtkabir'de Ata'nın huzurunda sap gibi durma, sözlerin için özür dile, Atatürk düşmanı Maraş dondurmacısı kılıklı zavallılardan uzak dur yeter" şeklinde cevap verdi.