Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Öztürk, "Dünyanın en iyi savaş muhabirliği sertifika programını gerçekleştiriyoruz. Benzer uygulamalara bakıldığında, bizimki kadar gerçek uygulamaların olduğu ve uzman eğiticilerin yer aldığı başka bir program yoktur" dedi.

Öztürk, Polis Akademisinin Anıttepe yerleşkesinde gerçekleştirilen programın açılış töreninde yaptığı konuşmada, eğitim programlarıyla savaş muhabirliğinin kurumsallaşmasına önemli bir katkı sunduklarını belirtti.

Mesleğe duydukları saygı ve iş güvenliği dolayısıyla bu tür eğitimlere özel önem verdiklerini ifade eden Öztürk, sertifika programına katılmayan hiçbir personellerini sıcak bölgelerde görevlendirmediklerini vurguladı.

Öztürk, savaş muhabirliğinin en riskli mesleklerden biri olduğuna dikkati çekerek, son dönemde sıcak bölgelerde 75 AA personelinin yaralandığını kaydetti.

Savaş muhabirliği eğitim programında edinilen bilgilerin hayat kurtardığının daha önce programa katılan kursiyerler tarafından bizzat dile getirildiğini ifade eden Öztürk, buna karşın maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle diğer basın kuruluşlarının AA'nın düzenlediği sertifika programlarına ilgi göstermediğini anlattı.

Öztürk, eğitimlerin Polis Akademisi ve TSK'nın uzman eğiticileri ile AA'nın deneyimli savaş muhabirleri, foto muhabirleri ve kameramanları eşliğinde gerçekleştirildiğini belirterek, "Dünyanın en iyi savaş muhabirliği sertifika programını gerçekleştiriyoruz. Benzer uygulamalara bakıldığında, bizimki kadar gerçek uygulamaların olduğu, uzman eğiticilerin yer aldığı başka bir program yoktur" dedi.

AA'nın özellikle Ortadoğu ve Afrika'da habercilik açısından büyük başarılara imza attığını vurgulayan Öztürk, bu bölgelerde çekilen fotoğraf ve videoların uluslararası basın tarafından ilgiyle takip edildiğini söyledi. 

Kemal Öztürk, son olarak Fransa'da katıldıkları uluslararası bir sergide AA fotoğraflarının büyük beğeni gördüğünü kaydetti.

Eğitimlerin verimli geçmesi temennisinde bulunan Öztürk, kursiyerlere başarı diledi.

Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak da Savaş Muhabirliği Sertifika Programının 4'üncüsü düzenlemekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Polis Akademisi ve AA'nın başarılı bir işbirliği yürüttüğünü belirten Çolak, eğitimlerin gelişerek daha da kurumsallaşacağını vurguladı.

Çolak, eğitimlerin bugüne kadar başarıyla gerçekleştirildiğini ve daha önceki katılımcıların donanımlarının arttığını gözlemlediklerini belirterek, eğitimlerin yeni kursiyerler için de yararlı olması temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından Öztürk ve Çolak, kursiyerlerle hatıra fotoğrafı çektirdi ve birbirlerine bazı hediyeler sundu. 

-Savaş Muhabirliği

Ulusal ve uluslararası yayın kuruluşlarından 30 kursiyerin katıldığı program, 2 hafta sürecek. Eğitimle habercilerin öncelikle hayatta kalması, sonrasında haber yazımı, fotoğraf ve video çekimlerinin merkeze iletimi konusunda bilgilendirilmesi hedefleniyor.

Eğitim boyunca Polis Akademisi ve TSK'nın yanı sıra  AFAD da yetişmiş profesyonel kadrosuyla eğitime destek verecek.

İlk yardım, terör ve terörizm, toplumsal olaylar, sığınmacılar, mülteci kampları, olağanüstü durumlarda medya yönetimi, terör ve şiddet olaylarında yayın ilkeleri, savaş foto muhabirliği, savaş kameramanlığı, savaş muhabirliği, beden dili, suda hayatta kalma, savaş, haber, fotoğraf ve görsel haber örnekleri, risk analizi, yakın savunma, silah balistik, kişisel güvenlik, adam kaçırma, rehin alma, patlayıcı maddeler ve bubi tuzakları dersleri, Polis Akademisi uzmanlarınca verilecek.

Kursiyerler, savaş teorisi ve terminolojisi, savaş hukuku, hava ve deniz operasyonları, NBC saldırıları, rota belirleme ve harita okuma derslerini de TSK'dan alacak. Doğal afetler dersi ise AFAD'ın simülasyon deprem merkezinde uygulamalı olarak anlatılacak.

-Uluslararası sertifika verilecek

Savaş muhabirliği, kameramanlığı, foto muhabirliği ve olağanüstü durumlarda medya yönetimi gibi dersler, AA'nın tecrübeli uzman kadrosu tarafından verilecek.

Eğitim sırasında savaş bölgelerinde bulunmuş, uluslararası tanınırlığı olan foto muhabirleri ve kameramanlar da kursiyerlere vereceği konferanslarla katkıda bulunacak.

Eğitimin sonunda katılımcılara uluslararası geçerliliği olan sertifika verilecek.