Sakarya Gazeteciler Cemiyeti (SGC) Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Sezai Matur, ülkede haber alma hakkının yeni medya düzeniyle gasp edildiğini, insanların sosyal medyada bile haberleşmesine kısıtlamalar getirildiğini belirterek; “Anayasa’nın 'basın hürdür, sansür edilemez' maddesi adeta askıya alınmış gibidir” dedi.

Matur, Türk Basınından Sansürün Kaldırılışının 107. Yıldönümü ve Basın Bayramı dolayısı ile bir mesaj yayımladı. 24 Temmuz'un yüzyılı aşkın bir süredir basından sansürün kaldırılışının yıl dönümü nedeniyle gazeteciler bayramı olarak kutlandığını kaydeden Matur; “Ancak uluslararası örgütler tarafından tanımlanan basın özgürlüğü sıralamasında 148’inci sıraya yerleşen Türkiye’de gazetecilik mesleği adına bayram kutlamanın zorluğunu ifade etmek durumundayız. Bugün Türk medyasının içinde bulunduğu mevcut durum ve gazetecilerin karşı karşıya kaldığı zor şartlar 24 Temmuzu bayram olmaktan çıkarmıştır. Ülkede haber alma hakkı yeni medya düzeniyle gaspedilmekte, insanımızın sosyal medyada bile haberleşmesine kısıtlamalar getirilmektedir. Anayasa’nın 'basın hürdür, sansür edilemez' maddesi adeta askıya alınmış gibidir. Gazeteciler düşünceleri yüzünden işlerinden olmaktadır. Baskılar nedeniyle mesleklerini özgürce icra edemeyen gazeteciler kalemini kırmakla satmak arasında tercih yapmaya zorlanmaktadır.” dedi.

En temel insan hakkı olan düşünce özgürlüğünün teminatının basın özgürlüğü olduğunu vurgulayan Sezai Matur, şunları kaydetti; “Basını tam olarak özgür olmayan bir ülkede demokrasiden söz edilemez. Biz biliyoruz ki, bir ülkede basın ne kadar özgürse halk da o kadar özgürdür. Sakarya Gazeteciler Cemiyeti mensupları olarak bizler, başta basın özgürlüğü olmak üzere tüm özgürlükleri savunmanın insani bir ödev olduğu bilinciyle her zaman demokrasiden yana tavır koyduk. Demokrasi ve özgürlük mücadelemiz her şeye rağmen devam ediyor, edecektir de… Bugün 24 Temmuz vesilesiyle bir kez daha özgür basın çağrımızı yenilerken Sakarya halkını özgür basına sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

Matur, 24 Temmuz 2007’de vefat eden Sakarya Gazeteciler Cemiyeti’nin merhum başkanı Necdet Güngörsün’ü rahmetle ve özlemle andıklarını sözlerine ekledi.